Connect with us

България

Здравният министър предлага да отпаднат лимитите на болниците. Ще издържи ли НЗОК?

Публикувана

на

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров предлага промени в модела на здравната система, които според него ще подобрят качеството на медицинските услуги и достъпа на пациентите до тях.

След среща с ръководствата на НЗОК и Българския лекарски съюз министърът даде пресконференция, на която настоя лимитите в болниците да отпаднат.

„Те бяха въведени 2015 година, а няма данни това да е подобрило медицинската помощ. Те са наказание за добре работещите болници и награда за тези лечебни заведения, които пациентите не търсят. Този модел с лимити не може да работи“, заяви Кацаров.

От шест години насам в договорите между лечебните заведения и НЗОК са въведени клаузи, с които се забранява изпълнителят на болнична помощ да отчита финансово дейности на стойност, която надвишава утвърдения месечен лимит.

„Има много други начини да се контролират разходите. Лимитите са най-лесният, но и най-мързеливият начин“, смята Кацаров.

Служебният министър на здравеопазването предлага промяна и в цените на медицинските услугиТой твърди, че през годините те са формирани „лобистки“ и това е довело до „тежки изкривявания в системата“.

„Ще настоявам да се въведат и коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали човекът, който лекуваш, е на 20 или 90 години, дали няма нито едно придружаващо заболяване или има 10 придружаващи, някои от които много тежки. Идеята на въвеждането на коефициенти е, за да има по-справедливо заплащане“, обясни Кацаров. „Това би помогнало да преодолеем един естествен феномен – да се селектират пациенти“.

Министърът обяви, че се надява да се прехвърлят повече дейности от болничната към извънболничната помощ. „Така няма да се налага престой на болни, хранене на болни и услугите може да се извършват на по-ниска цена. Такива стъпки са направени, трябва да се довършат, защото има заобиколни пътища, които се прилагат“.

Другото му предложение е да се сложи край практиката личните лекари да са на разположение 24 часа, 7 дни в семицата. „Това води до неблагополучие и за лекаря, и за пациента“, каза Кацаров.

Последното му предложение, което е обсъдено с НЗОК, е механизъм, по който да се въвлекат пациентите в контрола на дейността.

„НЗОК ни предоставя достъп до пациентското досие – ние обаче искаме нещо повече, да имаме приложение за мобилен телефон и ако се отчете дейност на ваше име, че са ви извадили зъба или са ви оперирали, да получите съобщение, че това се е случило. Ако не се е случило и сте получили съобщение – да кажете на НЗОК – „Не, не съм бил в болница“. Това би помогнало да се подобри контролът, така че веднъж завинаги да забравим за този феномен“, обясни Кацаров.

Той се надява някои от промените да станат веднага, други – от началото на следващата година, със следващия бюджет на НЗОК.

vlastta.bg

Facebook Comments
Advertisement

Facebook

Календар

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement