Connect with us

България

Завърши конкурсът и е избран проект за обновяването на площад „Света Неделя“ /снимки/

Публикувана

на

Избран за реализация е проектът на италианското студио „Фуксас“

След няколко провалени конкурса за обновяване на площад „Света Неделя“, Столичната община избра изпълнител на проекта – знаковото столично пространство ще бъде обновено по идейния проект на международното архитектурно студио „Фуксас“. Победителят бе обявен днес, след като на 29 ноември журито разгледа допуснатите до втория етап на конкурса седем проекта.

Основана от Масимилиано и Дориана Фуксас, италианската компания има 40-годишна история, с клонове днес в Рим, Париж, Шънджън, Дубай и Ню Йорк. Изготвили са над 600 проекта, основно за градски пространства във Франция и Италия, но също летища, музеи, културни центрове, офиси, музикални клубове… „Фуксас“ предлагат проект за възстановяването на катедралата „Нотр Дам“ в Париж, но комисията избира друг.

Така трябва да изглежда площад „Света Неделя“ след ремонта. Илюстрация: Студио „Фуксас“

Проектът на „Фуксас“ предвижда разкриване на античните останки около църквата, като над археологическите разкопки ще бъдат създадени стъклени пешеходни пасажи, ще има фонтани пред църквата, нови пешеходни зони (по бул. „Александър Стамболийски“ до ул. „Лавеле“, по бул. „Княгиня Мария Луиза“ до „Тодор Александров“ и по ул. „Съборна“), трамвайното трасе по бул. „Витоша“ ще бъде запазено, ще бъде увеличено озеленяването в района и ще бъдат създадени изцяло нови зелени площи покрай трамвайното трасе от Министерството на здравеопазването до ул. „Позитано“.

На второ място за „Света Неделя“ е класиран проектът на Обединение „AI Architects LLD“, „CLAB Architettura“, Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян, следван от проектите на Консорциум „OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)“.

Председател на международното жури, възлагащо проектите, е Малина Едрева – председател на постоянната комисия по образование, наука, култура и културно многообразие към Столичния общински съвет.

Конкурсът за обновяване на „Света Неделя“ бе възобновяван на няколко пъти. Първия път от Камарата на архитектите сигнализираха, че критериите за опит са нарочно завишени, за да не може да се включат български екипи. След това изискванията бяха променени – критериите бяха занижени наполовина, за да могат да се включат повече кандидати.

Реконструкцията на площада трябва да започне през 2020 година.

Ето и останалите проекти в конкурса:

Предложението на Обединение „AI Architects LLD“, „CLAB Architettura“, Юрий Шередега, Дина Дридзе и Евгений Ширинян, класиран на второ място
Проектът на Консорциум „OW/MA/CL (УУ/МА/КЛ)“
Така би могъл да изглежда площадът, според виждането на Студио „Паола Вигано“.
Проектът на Студио „Вилмот“

Кметицата на София Йорданка Фандъкова по-късно коментира изборът във Фейсбук, като отбеляза, че е било ключово да „имаме проект, който отчита спецификата на мястото и може да се реализира“.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement