Connect with us

България

Затягане на колана при депутатите: При пет неизвинени отсъствия – без заплата

Публикувана

на

Правната комисия в Народното събрание ще обсъди дали да се удържа 100% от възнаграждението на депутатите, които отсъстват без уважителна причина от пленарните заседания на парламента.

Идеята за стриктните финансови санкции дойде след споровете около решението на ПГ на „БСП за България“ да бойкотира заседанията на Народното събрание. Въпреки че не участват в работата на парламента, обаче, се оказа, че депутати от групата са покрили командировката си на ловно изложение в Австрия със служебни средства.

Корнелия Нинова обяви, че ще накара колегите си да върнат парите и определи ситуацията като „абсолютно недопустима“.

От ГЕРБ предлагат да се удържат по 750 лв. от заплатата на депутата за всяко неоправдано отсъствие от проверка на кворума. ВМРО предлагат депутатите, които са липсвали от повече от 1/2 от регистрациите за откриване на пленарни заседания в месеца, да бъдат лишени от 2/3 от месечната заплата.

Пълно отнемане на заплатата предлага Валери Симеонов за всеки случай, в който депутат отсъства без оправдание от три поредни или общо 5 пленарни заседания за месеца.

Самият Симеонов предположи, че предложението му няма да мине заради съпротива от страна и на ГЕРБ, и на БСП.

„Нито на едните, нито на другите им стиска да внесат промени, които биха ударили по техните депутати. Ние го правим, защото всички тези хора са избрани, за да работят съгласно Правилника на Народното събрание. Има масови случаи на отсъствие, има случаи на сутрешно регистриране и неоставане на заседание, което също е форма на неспазване на работното време и изборните ангажименти“, каза той.

Депутатът от ДПС Йордан Цонев даде сигнал, че групата му няма да приеме предложения за финансови санкции срещу депутатите. Той нарече идеите за спиране на заплатите на народните представители без присъствия в пленарна зала „посегателство срещу парламентаризма“.

„Парламентаризмът не е това, което повечето хора си мислят – натискане на копчета и обслужващ персонал. В конституцията има текст за свободната воля на депутатите. Време е да се замислим и аз призовавам да излезем от това дребнотемие и да помислим какъв тип държава искаме да имаме. Никой не говори, че се занимаваме с дневен ред, чиято задача е само да се запълни времето. И това го прави управляващото мнозинство. Да не би да вкарат законопроект, който да развали и без това скапания им брак с националистите“, каза Цонев, цитиран от Агенция „Фокус“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни