Connect with us

България

Заплашваният директор от МОН все още решава дали да уволни „рекетьора“ Ангелов

Публикувана

на

Директорът на Изпълнителна агенция „Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж “ Кирил Гератлиев в МОН ще реши дали да уволни Ангел Ангелов, който в момента е експерт в Агенцията.

Гератлиев се оказа също заплашван от собствения си служител, който в момента е в болнични. Ангелов бе посочен от министъра на клутурата Боил Банов като „рекетьор“, който стои в основата на скандала „Ало, Банов съм“.

Според експерта в МОН Гератлиев причината за заплахите било разкритието, че Ангелов изнася конфиденциална информация за европроекти в образователното министерство.

Вероятно има нарушени икономически интереси за над 80 милиона, посочи Гератлиев.

Вчера, зам.-министърката в МОН Деница Сачева  първа обяви името на служителя, който бе посочен и от министъра на културата Боил Банов като рекетьор. Тази сутрин Гератлиев потвърди информацията и поясни, че подозира Ангелов в опит за уреждане на еврофинансиране за кръг от приближени, както и в теч на вътрешна информация.

Гератлиев е в МОН от юли 2017, а Ангелов от септември 2016-а. В Комитета за наблюдение на ОП НОИР Ангелов бил в периода от лятото на 2017-а до пролетта на 2018-а, когато е приключило договарянето на програмата. На едно от заседанията се оказало, че лицето Иво Костов, посочено от Боил Банов като съучастник на Ангелов, разполага с информация, вътрешна за министерството. По този повод подозренията на Гератлиев са, че Костов и Ангелов работят в синхрон за уреждане на поръчки за проекти. По думите му обаче плановете им не се осъществили и това придизвикало гневна реакция от страна на Ангелов.

„Като експерт Ангелов си изпълнява качествено задълженията. Но в края на ноември 2018 г. беше използвана вътрешна информация, касаеща проекти, които трябва да бъдат подадени в управляващия орган. Навярно има и конфликт на интереси – касае член на Комитета, присъстващ на заседанието като представител на Съюза за стопанска инициатива – Иво Костов. Иво Костов използва поверителна информация, която е вътрешна. Представи пред всички членове на Комитета тази информация. Тази информация бе известна само на една дирекция в управляващия орган. Навярно тези лица са свързани по някакъв начин, очевидно боравят в синхрон. Навярно за печелене на проекти“, посочи Гератлиев.

И допълни:

„Не мога да посоча конкретните проекти, за които е лобирал, това е предмет на разследване. Очевидно има нарушени икономически интереси, свързани с проекти, които не са се случили. Лично мен той няма с какво да ме притиска, но това, което виждам през изминалата седмица – вероятно има нарушени икономически интереси за над 80 милиона (събеседникът не уточни каква е валутата)“.

След заседанието на Комитета от края на миналата година. Гератлиев решил да ограничи правомощията на Ангелов:

„Изолирах го от управлението на проектите, измених заповедите, с които му бяха вменени задължения, ограничихме и достъпа му до информация предвид съмненията за теч“.

„Думите му бяха, че ще срути всичко“, посочи директорът в МОН.

Последвали други заплахи, включително отправяне на сигнали срещу Гератлиев, разпратени в множество структури на администрацията.

„Проблемът за мен ескалира заради това, че не са печелили конкретни лица“, посочи той и допълни, че още в първата седмица на заплахите информирал министъра.

Малко след сцената с нахлуването в кабинета му, се случил и инцидент с личния му автомобил.

„Бях в командировка на 17-18 януари, върнах се късно вечерта и когато отидох при автомобила ми той беше с четири срязани гуми. На 3-и срещу 4-и имаше подобен инцидент – с една нарязана гума. Аз го свързвам а действията на Ангелов, защото логически във времето се вижда, че всяко едно от действията, които предприемам, води до допълнителна ескалация“, посочи служителят на МОН.

И каза в заключение: „Г-н Ангелов очевидно прилага подхода, който е използвал в друго ведомство“.На въпрос защо не го е уволнил досега, Гератлиев заяви, че „не е лесно да уволниш държавен служител, законът защитава държавните служители“.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни