Connect with us

България

Западът плаща дълга си към нас. А ние плащаме ли нашия?

Публикувана

на

Прав е Бойко Борисов. Западът е длъжен да инвестира в Централна и Източна Европа. Нещо повече – той има исторически дълг да го прави.

Най-близката във времето историческа сметка, която Западът трябва да плати, е тази, че Централна и Източна Европа бяха оставени за плячка на Сталин след Втората световна война. Дори Полша, заради която започна тази война, бе харизана на московския сатрап.

Сметки за плащане има и по-назад във времето. Западът дълго поддържаше Османската империя, която му бе щит срещу възможността да се появят руски кораби в Средиземно море. Пък и първото завладяване на Константинопол е извършено от западните рицари.

Западът има дългове към целия свят, всъщност. Блясъкът на западната демокрация до голяма степен се дължи на ресурса, който тази демокрация е черпила от колониите. При това поведението на Запада в тези колонии в повечето случаи е нямало нищо общо с демокрацията, човешките права, дори с елементарната цивилизованост. Не е случайно, че терористичните актове от последните години се извършват от хора, чиито произход е точно от бившите колонии на Запада.

Но да се върнем към нашия си регион. Има една много важна особеност. А тя е, че Западът изпълнява своя исторически дълг и си плаща сметката във вид на еврофондове. Въпросът е друг – дали ние покриваме собствените си исторически борчове. А именно – да станем истинска западна държава, да спрем да се оглеждаме с носталгия на Изток и назад във времето, да имаме истинско върховенство на закона, реална, а не фасадна демокрация и т.н.

Отговорът на този въпрос е известен. Ние не изпълняваме дълга си  – най-вече към самите себе си, но и към Запада. И затова Западът се ограничава предимно в еврофондовете, а понякога и тях ни ги спира. Ако ние станем истинска западна държава, то нищо чудно Западът да изпълнява своя дълг и под формата на повече инвестиции.

Премиерът Бойко Борисов иска Западът да си плати дълга, Но се дразни, когато бъде питан дали ние плащаме нашия.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement