Connect with us

Бизнес

Закриват Агенция „Митници“ в първите дни на 2019

Публикувана

на

Агенция „Митници“ ще престане да съществува в сегашния си вид на Ивановден. На 7 януари 2019 г.  приходната агенция ще бъде основно преструктурирана.Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на агенцията, предложени от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане, съобщава „Банкеръ“.

Агенцията ще бъде преобразувана в Централно митническо управление и в пет териториални дирекции, предвижда документът. Сегашните митници на „Аерогара София“, в Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна ще се трансформират в Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.

„С реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри и оптимизиране на натовареността на митническите служители“, обяви финансовият министър Владислав Горанов преди време. И увери, че категорично няма да се сливат НАП и митниците, каквито твърдения се появиха.

Финансовият министър получава правото да създава, да преобразува и да закрива териториални дирекции. В преструктурираната митница ще има нови длъжности, както и специален ред за възникване и прекратяване на правоотношенията за определени длъжности.

Всяка териториална дирекция ще бъде  ръководена  и от директор, който ще бъде  назначаван  от директора на Агенция „Митници“, съгласувано с министъра на финансите. Всеки от тях пък ще има двама заместници. Техните правоотношения могат да бъдат  прекратявани  без предизвестие и по преценка на финансовия министър. Същото правило ще важи и за главните директори и за директорите, на които ще бъде поверено ръководството на общата и на специализираната администрация.

Сегашните дирекции „Митническо разузнаване и разследване“ и „Информационни системи и аналитична дейност“ получават  по-висок ранг – те ще бъдат преобразувани в главни дирекции.

Администрацията в Централното управление и в териториалните дирекции ще бъде разделена на обща и специализирана.

Численият състав на митниците няма да се променя, но ще има вътрешни размествания, пише още  в документа. В момента в централното управление на митниците на щат работят  560 души. От тях общата администрация е от 135 души, организирани в пет дирекции. Специализираната администрация се  състои от 406 души в шест дирекции.

Предложението предвижда числеността на Централното митническо управление да се удвои – от 560 на 1304 щатни бройки, като се оптимизират и преструктурират сега съществуващи звена.

Новата структура предвижда 1304-те бройки да бъдат разпределени в пет дирекции за обща администрация и в главни дирекции “Митническо разузнаване и разследване”, “Информационни системи и аналитична дейност” и в още три дирекции, плюс инспекторат и звено за вътрешен одит.

Инспекторатът пък получава нови правомощия, за да може по-ефективно да пресича нарушения на правилата и корупция. Всички служители са длъжни да оказват пълно съдействие на инспекторите. А те пък вече ще имат право на свободен достъп до всички помещения, документи и информация, включително и електронни, системите за управление и контрол. Инспекторите могат да изискват всякакви документи, данни, сведения и справки от когото преценят, за да извършват ефективен контрол.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни