Connect with us

България

За провеждането на Луков марш

Публикувана

на

Шестнадесети Луков марш е планиран да се проведе днес в София. Като начален час се сочи 17.30 ч.,  а за сборен пункт е обявено мястото с пилоните пред НДК.  Столичният кмет Йорданка Фандъкова забрани шествието. Тя сподели, че официално е съгласувано единствено поднасянето на цветя на ул. „Тракия“ №1, където се намира паметната плоча на ген. Луков. Както и миналата година, организаторите на факелното шествие обжалват тази забрана. Младен Младенов, министър на вътрешните работи, увери гражданите, че ще се предприемат необходимите мерки да няма ексцесии и напрежение по столичните улици.

Само, че кметицата забравя, че не може да забрани тази проява, защото според чл. 11 от Закона за събранията, митингите и манифестациите режимът е уведомителен, а не съществува нито една от хипотезите на чл. 12 от същия закон.

Чл. 12. (1) (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Когато времето и мястото на събранието, на митинга или пътят на движението на манифестацията създават условия за нарушаване на обществения ред или безопасността на движението, кметът на общината, предлага промяната им.
(2) (Изм. – ДВ, бр. 24 от 2010 г.) Кметът на общината може да забрани провеждането на събранието, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:
1. (изм. – ДВ, бр. 24 от 2010 г.) са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната;
2. застрашават обществения ред в съответното населено място;
3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;
4. нарушават правата и свободите на другите граждани.
Видно е, че основания за забрана няма, освен разбира се политически такива, но законът не визира такава хипотеза.
Що се отнася до оценките за личността на ген. Луков, то не това бъде предоставено на историята и историците, а привържениците му, както и противниците му разбира се, да имат правото да изразят своето отношение, както намерят за добре в рамките на закона. А  чл.чл. 2, 3, и 4 от този закон гарантират тези права.
vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни