Connect with us

Водещи новини

За пресилените очаквания от избора на Европейски прокурор

Публикувана

на

Доста вълнения има около избора на европейския прокурор. Заслужава ли си това? Ето защо:
След като започне да функционира, Европейската прокуратура ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, ЗАСЯГАЩИ БЮДЖЕТА НА ЕС, например:
измами, корупция,изпиране на пари,трансгранични измами с ДДС.

Кражбите и корупцията, свързани с публичните финанси на държавите, си остават в компетенциите на националните прокуратури. Така че надеждите за справедливо възмездие на корумпираните български управници трябва да поспихнат малко.
Прокуратурите, международни, европейски, национални и пр. не осъждат. Те само обвиняват. Съдят съдилищата.

Досега няма обяснение, ако или когато Кьовеши стане европейски прокурор, тя и екипът й пред кой съд ще си внасят обвиненията? Пред съответния национален? Ако да, на коя инстанция?
И колко време ще отнеме да се променят националните законодателства на страните-членки, които сега не допускат чужди, външни прокуратури да внасаят обвинителни актове в техните съдебни системи.
Ако не – нов евросъд ли ще се изгражда?


И последно: Кьовеши няма сама да си избира състава на т.н. Европейска прокуратура, а всяка страна ще си избере и изпрати там свой прокурор. Какъв е тогава смисълът в цялата работа?  Защото наскоро гледахме „кастинга“ на българските кандидати – повечето бяха смехотворни и по стара българска традиция пак ще изпратим там някой „наш“ човек за поредна излагация а ла Румяна Желева.
Няма лошо да пишем остроумни, забавни или гневни коментари по темата. Но все пак някой трябва да обясни ей тези аспекти. Може би отговори на тези въпроси вече има, но къде да се търсят те?

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement