Connect with us

Водещи новини

За първи път се публикуват самопризнанията на Ким Филби пред британските специални служби

Публикувана

на

Откъси от официалните самопризнания на Ким Филби пред британските специални служби, в които той уподобява присъединяването си към тайната полиция на СССР с постъпване в армията, бяха публикувани за първи път, пише „Гардиън“.

Филби, който е един от най-известните британски шпиони на Съветския съюз по време на Студената война, избягва в Москва малко след признаването на вината си през 1963 г.

Самопризнанията му от 11 януари 1963 г., които досега бяха със статут на класифицирана информация, бяха частично публикувани от британския национален актив в най-новия транш от досиета на МИ-5.

Изложба показва тайни кореспонденции на шпионина Ким Филби

Сравняват шпионина с Едуард Сноудън

Те включват Филби, който докато е бил двоен агент, в определен момент е ръководил контраразузнавателни операции за МИ-6, обяснявайки, че присъединяването към съветската тайна полиция (ОГПУ) не означавало, че той се е съгласявал безропотно с всичко, което са вършили.

„Никой от служителите на ОГПУ, с които съм имал отношения, някога се е опитвал да спечели моето цялостно приемане на техническо равнище“, посочил Филби.

„Вкратце, присъединих се към ОГПУ, както човек се присъединява към армията. Сигурно е имало много британски войници, които са се подчинявали на заповедите при Пашендейл (най-противоречивата битка на Великобритания през Първата световна война), въпреки че са убедени, че са били погрешни“, казал още легендарният шпионин.

Филби е направил самопризнанието пред свой приятел, офицерът от британското разузнаване МИ-6 Никълъс Елиът в Бейрут, почти 30 години след вербуването му в парк (Regent“s Park) в центъра на Лондон през 1934 г. МИ-5 са искали да изпратят свой собствен кадър, който да разпита Филби, но МИ-6 са смятали, че двойният агент ще бъде по-вероятно да се открие пред стар колега.

Публикуваните откъси започват със срещата в лондонския парк с човека, който ще стане водещ офицер на Филби – Арнолд Дойч, известен на британеца само като „Ото“.

Филби е син на служител на британската империя в Индия и е получил частно образование преди да следва в Кеймбридж. Той заявил, че Дойч му е казал, че „човек с моя семеен произход и остра чувствителност може да направи много повече за комунизма в сравнение с обикновения партиен член или симпатизант“.

Филби беше най-успешният от британските комунисти, които шпионираха за Москва, известни като Кеймбриджката петица. Той е разкрил в самопризнанията си, че една от първите му задачи е била да идентифицира колегите си комунисти от Кеймбридж и след като представил списък, Дойч и друг съветски шпионин, представен му като „Биг Бил“, се насочили към Гай Бърджис и Доналд Маклийн като потенциални цели за вербуване.

Филби казал: „Аз подкрепях вербуването на Доналд, но изразих силни резерви по отношение на Гай заради неговата ненадеждност и недискретност.“ Въпреки това той продължил да твърди, че той е бил пренебрегнат от по-висшестоящи и Бърджис „не създаваше повече затруднения“ в сравнение с Маклийн.

През 1951 г. и двамата дезертират в Съветския съюз след предупреждение от Филби, че са под подозрение.

Предвид огромния срам, който МИ-6 и британското външно министерство щяха да понесат, ако беше станало известно, че Филби е шпионин на Съветския съюз, някои хора смятат, че може да са му позволили или дори да са го насърчили да избяга.

Досиетата разкриват, че водещият офицер на Филби се е опитал да използва връзката на братовчед си Оскар Дойч, милионер и собственик на кината „Одеон“, като прикритие за работата си за съветското разузнаване, докато е бил във Великобритания.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2024
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Advertisement

Популярни