Connect with us

България

В Плевен за първи път показаха съкровището открито в Кайлъка

Публикувана

на

В Плевен за първи път бе показано пред публика откритото в Кайлъка съкровище от началото на 15-и век с около 8 хил. и 500 сребърни монети – най-ранните – от цар Иван Шишман.

Хиляди плевенчани и гости на града се стекоха в Регионалния исторически музей, за да видят находката отблизо, каза за БТА директорът на музея д-р Володя Попов. Сред първите гости на музея бе и кметът на Плевен Георг Спартански.

Археологът Венко Иванов поясни за БТА, че съкровището е от началото на 15-и век и е най-голямото по рода си в България, както и е сред най-големите на Балканите. Преди да бъде показано пред широка аудитория, то е обработено едва наполовина и вероятно крие много загадки, каза той. Най-ранните монети – 9, са от времето на цар Иван Шишман, а най-късните – от 20-те години на 15-и век. Вероятно е събрано през 15-и в. Открито бе случайно от затворници по време на селскостопанска работа в Кайлъка, припомни той.

Любопитно е, че до момента е установена една фалшива монета, която е от мед и е посребрена, каза археологът. Съкровището ще разкрие подробности за интересен период от българската и османската история, е убеден той.

След смъртта на Баязид синовете му са се борили кой да го наследи, а победителят е претопил всички предишни монети, за да издаде свои. Интересно е, че плевенското съкровище не е било открито за претопяване, коментира Иванов. Според него засега не може да се каже дали е укрито и кой го е притежавал. Най-вероятно не е търговец, защото е много голямо – може би е било собственост на местен доста заможен аристократ.

Специалистите ще търсят по какъв начин то е свързано с българската история, има ли общо с Никопол, с неизвестни моменти от историята на Плевен, която за този период не е проучена.

Археолозите от Плевен до края на годината ще публикуват официалното научно съобщение за находката. Вероятно каталогът, в който трябва да бъдат описани всички монети, ще бъде 500-700 страници, прогнозира Венко Иванов.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

Advertisement