Connect with us

Енергетика

Върховният съд реши: „Брикел“ ще продължава да работи и …пуши

Публикувана

на

Върховният административен съд (ВАС) разреши на ТЕЦ „Брикел“ да продължи да работи, с което потвърди сходно решение на административния съд в Стара Загора. В края на юли кабинетът „Петков“ реши да затвори ТЕЦ „Брикел“ до отстраняване на пропуските в дейността ѝ след като проверка и на място установи „умопомрачаващи“ нарушения.

В последните дни на кабинета „Петков“ се разбра, че ТЕЦ „Брикел“, заради която има купища сигнали за замърсяване, ще бъде затворена, докато не бъдат отстранени пропуските в дейността на дружеството. Кирил Петков посочи, че установените нарушения са „умопомрачаващи“, а тогавашният екоминистър Борислав Сандов говори за потенциално опъване на „чадър“ върху предприятието през последните години. „Надявам се правоохранителните органи да свършат своята работа и да установят какви са реалните размери на подобно покровителстване“, призова Сандов и подчерта, че предприятието произвежда около 1% от електроенергията на България и затварянето му по никакъв начин не може да застраши енергийната сигурност. „Тази ТЕЦ е трябвало да бъде изключена от българската енергийна система още през 2011 г., но заради приватизация и придобиване и явно опъване на чадър тя е работила при същите технологични измерители и технология от преди повече от 50-60 години“, бяха думите на Сандов в края на юли.

ВАС се е произнесъл само за предварителното спиране на изпълнението на заповедта на РИОСВ – Стара Загора, но не и по отношение на твърденията на екоинспекцията за замърсяване на околната среда.

Върховните магистрати приемат, че обсъждането на твърдените в жалбата на РИОСВ – Стара Загора, нарушения от страна на „Брикел“ във връзка със замърсяване на околната среда е извън предмета на правния спор относно предварителното изпълнение на заповедта. Тричленният състав на ВАС споделя изцяло изводите на първостепенния съд за специфичния характер на производството на дружеството и мястото му в критичната инфраструктура на страната, се посочва в решението. Съдът се позовава на Закона за енергетиката и на директива на ЕК от 2008 г. за установяването и означаването на европейски критични инфраструктури и тяхната защита и чието нарушаване „би имало значителни последици в дадената държава членка в резултат на възможността да се запазят тези функции“. Дружеството е в списъка на стратегическите обекти и дейности от значение националната сигурност. Това означава, че дейността на дружеството е от висок обществен интерес и съответно незабавното й преустановяване преди влизане в сила на процесната заповед би накърнила съществено този интерес, посочват магистратите.

Като аргумент се посочва още, че предварителното спиране дейността на „Брикел“ би довело до спад на нивото на язовир „Розов кладенец“, който е обявен за защитена зона.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement