Connect with us

Коментари

Въпреки пандемията: Германците са натрупали 7 трилиона евро по банковите сметки

Публикувана

на

В кризата германците са спестявали доста усилено – в края на миналата година общите активи на населението са стигнали близо седем трилиона евро. Макар че не е ясно как са разпределени тези пари в обществото, разказва „Дойче веле“.

Миналата година германците са спестявали интензивно – делът на спестеното е 16.3 процента, показват данните на Федералната статистическа служба. Казано по друг начин, от всеки 100 евро приходи 16 са били отделяни настрана.

Парите – на разположение

Разходите за потребление на частните домакинства са спаднали с 5.4 на сто спрямо 2019 г. (основно в резултат на правителствената политика за смекчаване на негативния ефект от пандемията), а общите финансови активи на населението са достигнали в края на 2020 г. близо седем трилиона евро, сочи информацията на Бундесбанк. Увеличението спрямо третото тримесечие на 2020 г. е 211 милиарда евро (3.1 процента). Тази сума включва наличните пари в брой, ценните книжа, банковите влогове, както и исковете към застрахователни компании и дяловете от инвестиционни фондове.

Яснота по въпроса как е разпределено това богатство няма, но изводът е ясен – въпреки пандемията от коронавирус германците днес са по-богати от когато и да било преди. В кризата те са спестявали активно, подпомагани и от бума на пазара на акции. Огромната част от спестяванията на населението са пари в брой и влогове в банки – 2.8 трилиона евро. В това отношение основният аргумент на хората е стремежът им да имат по всяко време достъп до тези средства.

Рекорден брой акционери

Още един извод – германците инвестират все повече в акции или фондове. „Частните домакинства са били много активни на капиталовите пазари през четвъртото тримесечие на 2020“, твърдят от Бундесбанк. В периода октомври-декември 2020 частни лица са изкупили акции или дялове от фондове на стойност 21 милиарда евро, показва още справката. А от Института за проучване на капиталовите пазари DAI съобщават, че броят на акционерите в Германия през 2020 г. е достигнал нов рекорд: 12.35 милиона души са притежавали дялове от компании или фондове – или с 2.7 милиона души повече, отколкото година по-рано.

Затвърждава се и тенденцията мнозина да се възползват от моментните ниски лихви, за да вземат кредити – основно за покупка или строителство на жилище. След приспадане на задълженията общите финансови активи на германците са се увеличили в края на миналата година със 187 милиарда евро, достигайки 4.99 трилиона евро. Това не включва стойността на притежаваните недвижими имоти.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement