Connect with us

Последни новини

Вучич с дар за Путин – Шарпланинец

Публикувана

на

Сръбският президент Александър Вучич ще подари на Владимир Путин куче, информира вестник „Блиц”, цитирайки източник в администрацията на сръбския лидер.

Според местни журналисти, става въпрос за тримесечно кученце от порода Шарпланинец със седем поколения родословие.

През годините чуждестранните лидери вече дадоха на Путин кучета: българско овчарско куче Бъфи, японска Акита Ину Юме и туркменски кученце Алабай на име Верен.

Отбелязва се, че Вучич ще направи такъв подарък за първи път.

Шарпланинецът е порода овчарски кучета. Теглото му обикновено е между 55 и 70 кг. Височината му е около 75 cm, а гръдната му обиколка е 120 cm. Отличава се с добродушен нрав, лоялност към господаря си, дисциплинираност, бързина и адаптивност. Показва голяма привързаност и търпение към децата.

В миналото някои учени са смятали, че шарпланинецът произхожда от Азия, но сега най-разпространено е мнението, че родината му е на Балканите, а по-точно — в планинските масиви на Република Македония — Шар планина, Кораб, Стогово, Бистра и Маврово.

Шарпланинецът се е пригодил към суровите условия на македонските планини, в които живее от векове.

През 1939 г. Шарпланинецът е записан под номер 41 в списъка на Международната киноложка федерация (FCI), която регистрира всички расови кучета. Президентът на Русия е в Сърбия на официално посещение. По време на преговорите с Вучич се планира да се обсъди текущото състояние и перспективите на двустранните отношения, както и редица икономически въпроси, включително разширяването на газопровода „Турски поток” към Сърбия.

За посещението на руския президент в Сърбия

Руският президент Владимир Путин пристига на посещение в Сърбия. Той ще се срещне с държавния глава на западната ни съседка Александър Вучич. Очаква се двамата да обсъдят широк кръг от въпроси, сред които ситуацията в Косово.

Сръбската преса обрисува картината на посещение, започващо с почести и поздрав от сръбски пилоти на МиГ-29, които ще посрещнат самолета му още преди да кацне на летище „Никола Тесла“, и продължаващо с разговори с колегата му Александър Вучич за 13-и път.

Путин ще връчи на Вучич Ордена на Александър Невски, какъвто само избрани президенти и крале са получавали.

И сръбските, и руските власти в последните дни говорят за още два акцента в програмата – бъдещето на газопровода „Турски поток“ и 20 стратегически споразумения за стотици милиони евро в няколко други сектора – от земеделие и отбрана до образование, туризъм и железопътна инфраструктура.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни