Connect with us

България

Втори ден консултации при президента

Публикувана

на

След разговорите в четвъртък с ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична България“, които не дадоха сигнал за приближаване към съставяне на редовно правителство, днес консултациите при президента Румен Радев продължават. Те предшестват връчването на мандатите за съставяне на кабинет. Днес държавният глава ще разговаря последователно с „Възраждане“, ДПС, БСП и „Има такъв народ“. Сред тях Румен Радев ще избере на кого да връчи третия мандат, ако първите две политически сили не успеят да направят правителство.

На 21 април той ще приеме следните групи:

  • 9.30 часа – „Възраждане“
  • 11.00 часа – „Движение за права и свободи“
  • 13.00 часа – „БСП за България“
  • 15.00 часа – „Има такъв народ“

Още днес той ще разговаря с представители на ГЕРБ и ПП-ДБ – двете най-големи парламентарни групи.

Форсирането на консултациите в петък явно е неочаквано – по-рано днес председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че неофициално разбрал, че поканата към ДПС ще е за понеделник.

„Явно президентът този път няма желание да даде време на Народното събрание да излъчи в по-удобни срокове правителство“, беше коментарът на Лена Бориславова, преди да напусне парламента заради отказа си от депутатски мандат.

Костадин Костадинов от „Възраждане“ не видя нищо притеснително в бързината на Радев и обвини останалите партии, че прехвърляли „политическата си импотентност“ върху президента.

Първият кръг от консултации при президента, преди да започне да връчва мандатите за съставяне на правителство, не даде някакви нови надежди, че след пет поредни парламентарни избори изходът от политическата криза е близо. Пред Румен Радев днес от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ потвърдиха известните им вече позиции. Бойко Борисов обяви, че ще е грехота изключителното единомислие, което имат депутатите от двете най-големи парламентарни сили, да бъде проиграно, като не съставят кабинет. Добави, че има вариант с първия мандат да предложи както експертна, така и партийна фигура за премиер, като изключи себе си от опциите.

Кирил Петков и Асен Василев пък повториха, че има обединение между двете формации около политики и приемане на важни закони, но правителство на ГЕРБ и с участието на тази партия няма да подкрепят. Заявената позиция на новата коалиция е да предложи собствен кабинет в рамките на втория мандат, ако се стигне до него. Асен Василев поиска и забавяне на процедурата с връчване на мандатите, но президентът не даде вид, че ще се съобрази с тази бележка.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни