Connect with us

България

Втори бизнесмен проговори за рекет, 800 млн. лв – откраднати от санирането

Публикувана

на

Шокиращи разкрития направи вчера парламентарната комисия, която разследва управлението на ГЕРБ. „За санирането човек може да онемее. Около 3 млрд. лв. са отделени за над 2000 сгради, като предстои да се санират още“, отчете в социалните мрежи председателят на органа Мая Манолова. Така излиза, че на сграда се падат по около 1.5 млн. лв. Сметките на Манолова сочат още, че са откраднати около 800 млн. лв. Министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова напусна заседанието на комисията, така че не стана ясно каква е версията на ГЕРБ.

Излязоха данни и за конкретния начин на изтичането на средства. Манолова ги описа: „Първо, обществената поръчка се възлага на база РЗП на сграда, а не на база количествени сметки. Така се надписва квадратура и се печелят пари. Освен това, се слагат 10 % непредвидени разходи, които не трябва да се начисляват, защото сградите имат технически паспорт. Второ, плаща се за подземните нива на всеки от блоковете (мазета, отделения за парно и др.), без да са санирани. И трето, плаща се за вече подменена от собствениците дограма. Така от програмата се отклонявят от 28 % до 52 % на саниран блок! Само за един такъв блок отклонените средства са 469 хил. лв. от парите на данъкоплатците“. И обобщи: „Узаконена схема за поне 800 млн. лева“.

Че от санирането се краде, българите знаят отдавна. Приносът на комисията е, че вкара темата на възможно най-високо ниво – парламента. А събраните документи ще бъдат предадени на прокуратурата и служебния министър.

Нов жалбоподател се появи в комисията по ревизията на управлението на Бойко Борисов, оглавявана от Мая Манолова. Агробизнесменът Павел Стоименов, определящ себе си като най-големия зеленчукопроизводител у нас и голям зърнопроизводител, изнесе информация пред Комисията за ревизия на управлението през последните 10 г. относно упражняван рекет от страна на собственика на компанията „Градус“ Иван Ангелов.

Това е вторият подобен сигнал до комисията след твърденията от миналата седмица на бизнесмена Светослав Илчовски. Компанията, чийто управител е Павел Стоименов, е известна в сектора – „АГРО-БЕЛ 2001“ ЕООД. Той притежава и голяма складова база за пресни зеленчуци в село Брест.

Пред депутатите Павел Стоименов обясни, че от 2007 г. заедно с брат си започнал да развива дейност в община Стара Загора, но в областта под контрола на Иван Ангелов действала група за натиск, наречена „Картел „Г-8“.

Бизнесменът директно посочи Ангелов като човека, който контролира целия старозагорски регион.

„Сполетяха ни страшно много беди. Тези беди ни дойдоха от един картел, който се казва Г8, който е образуван от много земеделци в Стара Загора с главното ръководство на г-н Иван Ангелов, собственикът на фирма „Градус. Ние бяхме принудени да плащаме изкуствено ниски ренти, да не купуваме земеделска земя, офисите ни бяха запалени. Откраднаха ми документално фирмата. Започнахме да наемаме земеделски земи в Стара Загора. Беше запалена къщата на една от нашите служителки. Имаше заплахи за убийства. Наложи се да изнасям част от бизнеса си в Гърция“, разказа Павел Стоименов.

По думите му, през годините „тази компания Г-8“ искала от братята да спрат да купуват земя и да дават по не повече от 20 кг рента на декар.

„Ние започнахме да играем по техните правила до преди месец“, обясни Стоименов, като допълни, че през тази година искали да дават 150-200 кг на декар според земята. „След като обявихме тези неща, веднага дойдоха емисаритена г-н Иван Ангелов“, заяви земеделецът, цитиран от bTV.

Бизнесменът разказа за италиански доматопроизводител на име Фабрицио, който по подобен начин бил сменен като управител на фирмата си в Пловдивско от друго лице, което сключило договор с „Градус“ за доставка на слънчоглед. За него авансово била получена голяма сума. Чуждият гражданин бил принуден да напусне страната.

Павел Стоименов обясни, че се е решил да свидетелства в комисията след участието на Иван Ангелов в предходното заседание.

„Потресе ни държанието на този господин, който беше тук. Провокира мен. Видях, че този тип е арогантен, че държи целия регион в подчинение – след като на най-висше ниво в нашата държава кара нашата държава да бъде подчинена на друга държава: с услугите, които ние сме готови веднага да дадем на друг бизнесмен, вместо да ходи в търговската палата в Анкара или Истанбул да търси помощ…“, каза бизнесменът.

Сигналът на Стоименов и предоставените от него документи ще бъдат изпратен до прокуратурата, заяви председателят на комисията по ревизия Мая Манолова.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2021
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement