Connect with us

България

ВСС реши: Уволнението на Иван Гешев е „недопустимо“

Публикувана

на

Висшият съдебен съвет прекара над 6 часа в дебати около искането за отстраняване на Иван Гешев като главен прокурор – само за да вземе финално решение, че „оставя без разглеждане като недопустимо внесеното предложение“ на правосъдния министър Янаки Стоилов.

12 членове на ВСС гласуваха срещу по-нататъшна дисциплинарна проверка срещу Гешев по сигнала на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, който уличаваше главния прокурор в уронване на престижа на съдебната власт. Според мнозинството – министърът на правосъдието не може да внася искания за предсрочно прекратяване на мандата на главен прокурор.

Председателстващият ВСС Боян Магдалинчев е заел алтернативна позиция, според която предложението на Стоилов е допустимо по закон, но е непълно.

Бившият върховен съдия Вероника Имова е лансирала хипотезата, че правосъдният министър е „изпуснал сроковете“ за внасяне на искане за оставка на главния прокурор, защото са изтекли повече от шест месеца от предполагаемите нарушения на етичните правила от страна на Гешев.

Йордан Стоев, предложен за член на ВСС от квотата на „Атака“ през 2017 г., реши да цитира публикации в „ПИК“ с внушения, че Бойко Рашков щял да бъде предложен за посланик, а Янаки Стоилов – за конституционен съдия, ако атакуват Иван Гешев.

Председателят на ВКС Лозан Панов и членовете на съдийската колегия Атанаска Дишева и Олга Керелска са гласували „за“ отстраняването на главния прокурор. Те бяха и сред малкото членове на Съвета, които не подкрепиха избора на Иван Гешев през 2019 г.

Самият Гешев участваше в заседанието и изнесе реч в своя защита още в началото му, но се въздържа от гласуване при финалния вот.

Той обяви, че искането за отстраняването му „няма юридически аргументи, а преследва една нелегитимна политическа цел“. Според него сигналът на Рашков цели „компрометиране и делегитимиране на ВСС и овладяване на съдебната власт“.

Иван Гешев обяви за заслуги на мандата си „действията срещу лица, които бяха считани за недосегаеми“, обвиненията срещу действащ министър и зам.-министър (Нено Димов и Красимир Живков), и „решаването на проблема с телефонните измами“.

Той обяви, че не може да носи отговорност за дейността на всички прокурори в страната и за резултата от тяхната работа, дори когато са извършени нарушения. Гешев коментира още, че намира за „обидно“ твърдението на служебния вътрешен министър, че йерархичното подчинение в прокуратурата пречи на служителите в нея да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение.

От своя страна, Янаки Стоилов защити решението си да поиска оставката на главния прокурор: „Не е въпросът как да бъде съден главния прокурор, а как дейността му да бъде ефективна. Аз съм за силна, отчетна и ефективна прокуратура. Трябва да се използват средствата, които дават конституцията и законите, а такива съществуват“.

Стоилов припомни, че под ръководството на Гешев прокуратурата е разгласявала данни, събрани със СРС по текущи досъдебни производства, при това – „избирателно, тенденциозно и в нарушение на изискванията“. Той даде пример и с показната акция на служители от Бюрото по защита към главния прокурор, които правиха претърсвания и изземвания в сградата на президентството на 9 юли.

„Изглежда някои бъркат независимост с недосегаемост“, коментира още той.

Резултатът от гласуването на ВСС беше предизвестен – същият състав на съвета избра Иван Гешев за главен прокурор само преди 2 години. Преди дни Янаки Стоилов определи вота като „тест за еманципираност“ на съдебните кадровици, който трябва да зададе стандарт за отговорност на хората начело на институциите.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement