Connect with us

България

ВСС обсъжда отстраняването на Гешев, главният прокурор напусна заседанието

Публикувана

на

Заседанието на ВСС за отстраняването на Иван Гешев продължава, независимо, че  главният прокурор и неговият адвокат Радостина Томова си тръгнаха насред изслушванията. На вниманието на кадровиците вече има само едно предложение – това за използвания от Гешев израз „политически боклук“ на пресконференцията му на 15 май, когато скъса оставката си. Той напусна заседанието и замина за Страсбург, за да се срещне с евродепутати от комисията LIBE

Защитничката му също си тръгна с него в момента, в който трябваше да се обсъжда решението за уволнението му.

Министърът на правосъдието Атанас Славов ѝнапомни, че няма никаква причина тя да напуска заседанието. Томова обаче заяви, че е длъжна да се съобрази с желанието на клиента ѝ и „не вярва, че в днешното заседание може да се реши въпросът по същество“.

Тя поиска отлагане на решението за следваща дата, на която тя и Гешев да могат да присъстват.

ВСС обаче гласува с 13 гласа „за“ и 7 „против“, като реши да продължи заседанието си още днес.

Какви експертизи поиска главният прокурор

Преди да започне дебатът по същество, министърът на правосъдието Атанас Славов реши да защити авторитета на ВСС като отговори на критики към кадровиците, които са в две насоки – едни казват, че се бърза с процедурата, а другите – че тя се бави.

Процедурата върви така, както е записана в закона и вътрешните правила. Процедурата ще приключи тогава, когато са изчерпани всички доказателствени искания и членовете са обсъдили и са готови да вземат решение. По повод едно образцово изказване през уикенда, държа да кажа, че ако има „сили на мрака“ в съдебната система, работа на ВСС е да им противостои“, посочи Славов и по повод изявление на Гешев от вчера (виж тук).

Първото, с което се зае ВСС днес е да обсъди искането на главния прокурор за назначаването на две експертизи.

Първата е „социологическа експертиза“, която да даде отговори какво е нивото на доверие в обществото към съдебната власт към 15 май, като в тази връзка трябва да се вземат предвид социологически проучвания, анкети, допитвания, изследвания, извършени от различни социологични агенции, към датата на брифинга, научи „Лекс“. Вторият въпрос е дали се е променило доверието или мнението на обществото към съдебната власт след изявлението на Гешев на 15 май. Ако отговорът е положителен, то тогава експертът трябва да каже каква е промяната.

Освен „социологическа експертиза“, главният прокурор и адвокатът му искат още една, която да бъде извършена от специалист по етимология или лингвистика, който трябва да каже какво е лексикалното и граматическото значение на думите в израза „политически боклук“ и какво е значението, произходът и разпространението на същото словосъчетание от етимологична гледна точка. Въпросният експерт трябва да каже и какво е семантичното значение на думите в израза, какви са по-ранните форми на словосъчетанието, значението и произхода на морфемния му състав, какво е конотативното значение и разликата с денотативното. Поставен е и още един въпрос, а именно дали репликата „политически боклук“ е била насочена към конкретни хора и може ли изразът да се приеме за обида.

Иван Гешев: Надявам се, че това не е таймингът на Пеевски и Борисов

След като бяха представени доказателствените искания, главният прокурор заяви, че е поставен в положение да доказва отрицателен факт и че назначаването на двете експертизи е единственият начин това да стане.

„Език мой, враг мой“

Огнян Дамянов заяви, че за първи път чува за социологическа експертиза и не е наясно какви обстоятелства ще изяснява тя и с какво ще помогне.

Боян Новански посочи, че чрез социология не може да се каже дали е накърнен престижът на съдебната власт. Този извод може да се направи само от ВСС, каза Новански и допълни, че в случая социологията е безполезна. Той направи лингвистичен и етимологичен анализ на израза „политически боклук“, като допълни, че боклукът в Народното събрание никак не е малко, той се произвежда от депутати, гости, охрана и други хора и се събира в кошчета. Посочи, че би се съгласил да коментира значението на думата боклук, ако нямаше думата „политически“. „Както казваше класната ми по български език – език мой, враг мой“, заключи Новански.

Атанаска Дишева също каза, че няма да подкрепи назначаването на социологическа експертиза. Поясни, че тази експертиза цели замяната на волята на членовете на ВСС да  формират извод по основния въпрос, който трябва да бъде изяснен, а именно дали изказването на Гешев е повлияло негативно на доверието в съдебната власт. „Назначаването на вещи лица във всички видове производства е да се изяснят релевантните факти и обстоятелства, по които решаващият орган не разполага с компетентност. С експертизата се иска формиране на мнение, а не извод по фактите и с това се цели подмяна на волята на решаващия орган. Ако допуснем вещо лице, което да ни отговори на въпроса дали е накърнен престижът на съдебната власт, то би трябвало да предоставим цялото правомощие, което това производство ни дава, на въпросния експерт“, каза Дишева. Тя възрази и срещу назначаването на лингвист или етимолог, който да отговори на различни въпроси, защото отговорите нямат отношение към изясняването на фактите и обстоятелствата.

Цветинка Пашкунова също каза, че няма да подкрепи исканията за експертизи.

Вероника Имова застъпи обратната позиция като се върна към ученическите си години. Разказа, че учителката ѝ по български език ги е учила на богатството на езика. Заради това Имова заяви, че не се наема да каже дали изразът „политически боклук“ е метафора, това трябвало да определи експерт по езика.

С 16 на пет гласа обаче ВСС отхвърли искането за социологическа експертиза, а със 17 на четири гласа отхвърли и искането за лингвист и етимолог.

Заседанието на ВСС се предава пряко онлайн на сайта на съвета, както и по БНТ2.

https://vss.justice.bg/page/view/3690

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни