Connect with us

България

Всичко за визитата на премиера Кирил Петков в Скопие

Публикувана

на

Започна еднодневната визита на министър-председателят Кирил Петков в Скопие. Българската делегация вече кацна в Северна Македония.

Целта на посещението е възстановяване на диалога между двете страни и ново начало на разговорите дали, кога и как България може да вдигне ветото над Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз.

Срещите в Скопие няма да бъдат последвани от официален документ, а ще бъде договорено сформирането на нови 5 работни групи – по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. На 25 януари ще има съвместно заседание на двете правителства. Тогава ще трябва да започнат работа и петте междудържавни комисии.

Други възможни заявки бяха направени от външния министър Буяр Османи: пред БНТ той каза (макар да не обвърза решението директно със срещата), че според него е възможна промяна в състава и работата на съвместната българо-македонска историческа комисия, която е в застой близо две години.

Към визитата имаше критики, че Ковачевски след избирането си първо трябвало да дойде лично в София, а действията на Петков били символ на слабост. Обратно, българският премиер смята, че това е жест, който показва желание за промяна в подхода и искрено намерение да се реши спорът, ако и двете страни положат усилия, след повече от година безплодни опити да се постигне компромис, който да свали ветото.

Знак за желанието за промяна от българска страна идва и от състава на делегацията. От българска страна тя включва външния министър Теодора Генчовска, транспортия Николай Събев и заместник-председателя на парламента Кристиан Вигенин (вместо заразения Минчев). Инфраструктурата – както връзката София-Скопие по земя, така и с директна авиолиния между двете столици – бе акцент още и в предизборната платформа на Петков и Асен Василев като лидери на „Продължаваме промяната“. Свързаността също получи подкрепата на КСНС.

Към очакванията за визитата същевременно дойде и послание от Запада. Всъщност, въпреки че Петков посещава Ковачевски съвсем малко след началото на мандата му, той вече не е първият му гост. Вчера в Скопие пристигна германският министър за европейските въпроси и климата Ана Лирман, допътувала до Северна Македония вчера сутринта. Тя заяви, че Берлин поставя интеграцията на Западните Балкани високо като приоритет в програмата си. Не закъсняха и разговори с американския посланик Кейт Бърнс.

На летището българският премиер бе посрещнат от министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Официалната церемония по посрещането на българския премиер ще се проведе в Министерския съвет на Република Северна Македония, където Петков ще се срещне с новия министър-председател на страната Димитър Ковачевски.

Посещението на премиера Кирил Петков в Република Северна Македония е ясен знак за решимостта на българското правителство да започне нов диалог със Скопие и да бъдат очертани следващите стъпки, които двете страни да предприемат за решаване на отворените двустранни въпроси, съобщиха от правителствената пресслужба.

Едно от първите му публично заявени намерения като министър-председател бе именно да се срещне с новия премиер на Република Северна Македония веднага след встъпването му в длъжност, за да бъдат уточнени работните групи и да се създадат условия за тяхната активна работа през следващите месеци.

Според Петков политиката следва да служи на гражданите и чрез нея да се намират пътища за решаване на отворените въпроси. Министър-председателят вече многократно подчерта в свои публични изяви, че е от голямо значение реториката по темата да бъде обърната, като се наблегне върху позитивите от добросъседството и непосредствените ползи за гражданите на Република България и на Република Северна Македония от задълбочаването на двустранното сътрудничество.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement