Connect with us

Бизнес

Всеки трети ресторантьор у нас фалира, алармират от БХРА

Публикувана

на

„Една трета от ресторантьорския бизнес фалира – това са 32 на сто, – те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите.“

Това заяви Атанас Димитров, заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) по повод удължаването на извънредните мерки до 31 януари. Той подчерта, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване и че от организацията ще поискат допълнителна подкрепа.

По думите му стои и проблемът с такса сгради и такса смет. „Общинските администрации трябва да успокоят хората, че те не дължат средства за нещо, което не са използвали. Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията“, добави Димитров.

Зам.-председателят на БХРА заяви, че асоциацията чака и бързото изпълнение и изплащането на средствата по оперативна програма „Конкурентоспособност“ – да се връщат 20 процента от оборота на затворените бизнеси още от началото на 2021 година заради редицата разходи, които има бизнесът. „След 20 януари чакаме изплащането по тази програма, защото и много колеги кандидатстват по мерките „Запази ме“ и нямаме точно информация колко средства са получени и от колко бенефициенти“, допълни той пред БНР.

Димитров подчерта, че разходите за ток също са изключително сериозни и поради тази причина БХРА ще сезира Комисията за защита на потребителите.

„Стотици хиляди заведения и хотели кандидатстват по мярката „Запази ме“ – 24 лева на ден за работник. Някои хора получават средствата си за седмица-две, а други – със забавяния от месец. Много е сложно“, добави Димитров.

Според него хората са оставени почти без средства по Коледа и Нова година, защото компенсациите се изплащат от януари. „Ние затворихме в края на ноември, т.е. имаше един месец буфер, в който почти нямаше помощи и то е заради срока, който трябваше да бъде спазен“, подчерта зам.-председателят на БХРА.

За работата на хотелите по време на пандемията Димитров посочи, че те са играели ролята си на общежития от луксозен тип – място, където можеш да спиш, но не и да се храниш. „С наша намеса този проблем беше частично решен с отваряне на ресторантите с ограничено работно време. 30 на сто е спадът на този бизнес в спа-дестинация като Велинград“, обобщи той допълвайки, че основният проблем са хората, тъй като има отлив от професията.

„Намаляването на данъка добавена стойност от 20 на 9% беше една навременна мярка, въпреки че сега, когато не работим, това няма никакво значение. Искаме мярката да бъде удължена минимум с две години или да бъде направена в трайна мярка, а не както е досега до края на 2021 г.“, категоричен е Димитров.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
Advertisement