Connect with us

България

Всеки пети глас на ГЕРБ във Варна е за Славена Точева: от Провадия до Тръстиково – 10 000 преференции

Публикувана

на

Две жени, бивши и бъдещи депутати в 49-ото Народно събрание, пренаредиха листите на ГЕРБ – СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България“ във Варна. Профилите на Славена Точева и Стела Николова нямат нищо общо помежду си. Но анализът на персоналния вот, който са привлекли, дава красноречиви сигнали за политическия морал на формациите, които ги излъчват. Между тях по брой преференции във Варненския избирателен район се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Бившата хостеса, еколог, икономист, финансист и експерт в сферата на туризма Славена Точева е събрала 10 155 преференции, от общо 52 096 гласа за ГЕРБ – СДС във Варненския многомандатен избирателен район. Така тя измести от второто място в листата на партията бившия спортен министър Красен Кралев, който е успял да събере едва 2996 преференции. Истинската изненада обаче са политическите фенове на Точева в селата край Варна и Провадия. Така например в с.Тръстиково нейната кандидатура е предпочетена от 89% от гласувалите за ГЕРБ – СДС. В абсолютни стойности това прави 163 преференциални гласа от общо 182 души, гласували за коалицията. Тръстиково е в община Аврен, известно е единствено като жп спирка на пътническия влак София – Варна и има 628 жители. Близо 56% от тях са българи, почти 7% са турци, а 14% – цигани. Други 18% не се самоопределят като принадлежащи към нито един от тези етноси.

 

В друго село – провадийското Житница, Точева е събрала предпочитанията на 73% от избирателите на ГЕРБ – СДС. То има 821 жители, от които на преброяването през 2011 г. 510 не са пожелали да отговорят на въпроса дали се самоопределят като българи, турци, цигани или други. В трето село, Величково, от 117 гласували 69 са харесали пак Точева, а това прави 59% от подадените гласове за партията й. Публичната информация за селото е твърде оскъдна, то е в община Дългопол, има около 600 жители, от които близо 70% цигани. В гр. Синдел, пак в Авренската община – от 148 гласа за листата на ГЕРБ – СДС 81 са с предпочитание за Славена Точева. Това е и най-скромният й успех в привличането на преференциален вот на тези избори. Синдел е град с 1170 души население, от които над 56% цигани.

 

С 3862 преференции от седмото място в листата на коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“ във Варна Стела Николова измести от второто място в нея Ивайло Митковски, има 1443 преференции. Николова е събрала повече преференции дори от водача на листата Даниел Лорерпредпочетен персонално от 3781 души.

Сравнявайки успеха на Славена Точева и Стела Николова, местното електронно издание Moreto.net прави интересен анализ, като съпоставя симпатиите, които двете от тях събират в социалните мрежи с успеха им в последните парламентарни избори. Според този анализ Стела Николова има

8100 последователи във фейсбук и събира 3862 преференции. В същото време Славена Точева е събрала близо 6 пъти повече преференции, отколкото са последователите ѝ в социалната мрежа. Интересна е и друга статистика, свързана с изборните резултати във Варна. Така например в секциите с преобладаващо ромски избиратели почти 60% от гласовете са били подадени за кандидатите на ДПС. Това показват протоколите от избирателните секции, в които традиционно гласуват предимно роми. Така например в двете секции на ул. „Розова долина“ в гетото на градския кв. „Аспарухово“ ДПС печели над 70% от подадените гласове.

В две от общо три ромски секции в крайния кв. „Владиславово“, както и в кв. „Младост“ във Варна за ДПС са подадени над 50% от гласовете. Около 43% от избирателите в секцията, където гласува ромското гето „Максуда“ също са дали гласа си за ДПС. В секцията в с. Каменар, което на практика е квартал на Варна от над 800 избиратели, гласувалите са едва 157. От тях 110 гласа за подадени за ДПС, като само 9 машинно.

Във втората секция в селото от 700 избиратели гласувалите в неделя са едва 149. При 133 действителни бюлетини за ДПС са подадени 106 гласа само с хартиена бюлетина. Така окончателните, но все още неофициални резултати за Варненска област от току-що отминалите избори показват, че тя ще изпрати в новото Народно събрание 16 депутати.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни