Connect with us

България

Волен и Волгин заедно на протест в защита на руския „Първи канал“

Публикувана

на

Десетки граждани излязоха на протест пред сградата на Европейската комисия, за да изразят своето недоволство от спирането на няколко руски телевизии у нас. Сред тях бе и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.

На фона на руски и български знамена бяха издигнати плакати „Не на информационния терор“, „ЕС, кога ще горим книгите?“, „Не на цензурата“.

Забраната за излъчването на руските медии беше наложена като част от санкциите на Европейската комисия срещу Русия заради грубата пропагандна кампания, съпътстваща военната инвазия на Путин в Украйна.

Водещият от БНР Петър Волгин се оказа на общ протест с председателя на „Атака“ Волен Сидеров и ръководителя на движението „Русофили“ Николай Малинов (бивш депутат от БСП).

Още през 2019 г. Малинов беше обвинен в шпионаж в полза на Русия; делото е в съда от 2021 г., но и до момента не е приключило на първа инстанция. Междувременно той успя да получи изключение от забраната да пътува в чужбина, за да отиде в Москва и да получи орден лично от Владимир Путин. Съдията, който разреши това да се случи – Андон Миталов – беше санкциониран от САЩ за корупция.

Само преди няколко дни Петър Волгин стана причина за граждански протест срещу самия него пред БНР, след като във Facebook си позволи да защитава Народния съд навръх 1 февруари, деня в памет на жертвите на комунистическия режим.

Санкциите срещу руските медии бяха наложени заради системната международна кампания на Кремъл за дезинформация, манипулиране на информацията и изопачаване на фактите, за да засили стратегията си за дестабилизиране както на своите съседи, така и на ЕС и неговите държави членки.

Забраната е одобрена с единодушие на заседание на Европейския съвет – общото събрание на правителствените ръководители от целия ЕС. Четирите санкционирани телевизии са „под постоянен пряк или непряк контрол от ръководството на Руската федерация“, се казва в решението на съвета.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни