Connect with us

България

ВМРО: За родители магистри – 300 лв. за първо дете, 700- за второ,1700 – за трето

Публикувана

на

ВМРО – София предлага програма за подкрепа на раждаемостта и помощи за образованите радители в столицата и има говотовност да внесе докуманта до седмица в Столична община. Това съобщиха от структурата на ВМРО в столицата на брифинг в Народното събрание.От партията предлагат местният парламент да гласува по 200 лв. за първо дете на родители със средно образование, по 500 лв. – за второ и за трето по 1300 лв.

Парите за родители с више образование скачат. Радотели с бакалавърска степен ще получават 250 лева за първо дете, за второ – 600 лв., а за трето 1500 лв.

Още повече пари се отпускат за дете, чиито родители са „магистри“. Така сумите растат съответно на 300, 700 и 1700 лв.

Патриотите обаче са заложили критерии. За да получат такава еднократна помощ родителите трябва да имат минимум средно образование и уседналост в столицата поне две години преди раждането му. Ако имат само настоящ адрес, те трябва да са регистрирани поне от три години преди появата на хлапето.

По думите на общинският съветник Карлос Контрера това ще костава на общината 6,5 млн. лева. По думите му само през последната година общината е приключила с 240 млн. преходен остатък и няма да има проблем с финансирането. Според Контрера това подпомагане не изключва кръга на хората, които и сега получават помощи и няма да има дискриминация.

Депутатите от ВМРО пък обясниха, че целта е тази програма да стане национална. За целта те ще предоставят документа на общините в своите изборни райони и евентуално общинските наредби да бъдат променени.

В мотивите си от ВМРО са записали, че в столицата се раждат по 13 000 бебета годишно, на които поне единият родител е с висше образование в 45 на сто от семействата. От партията изтъкват, че целта им е да стимулират раждаемостта сред отговорните родители в столицата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни