Connect with us

България

Венелин Петков проговори: Срещу Би Ти Ви е имало опити за натиск от страна на ГЕРБ

Публикувана

на

Бившият главен редактор на Новините в Би Ти Ви Венелин Петков разби националния обществен ефир с твърдение пред БНР, че ГЕРБ е оказвала жесток натиск върху частната телевизия, докато той е бил на ръководния пост в нея.

„Ние бяхме подложени на почти непрекъснат натиск от тогавашните управляващи. Те бяха намерили начин да оказват този натиск, изпращайки анонимни първоначално, а после и напълно легитимни сигнали откъм персонажи, които ги изпращат – не до мен лично, не до изпълнителния директор на Би Ти Ви, а директно до централата на СМЕ в Прага“, разкрива сензационно журналистът, цели 2 години, след като напусна медията. По това време все още шеф на чешката компания, управлявала телевизията, е загиналият миналата година Петр Келнер.

Попитан за какви сигнали става въпрос, Петков уточнява, че те били най-различни – и срещу репортери, и срещу самия него. „За абсолютно несъществуващи проблеми, за несъществуващи опити за дискредитиране, за какво ли още не. Включително за липса на обективност“, казва той.

И добавя, че става въпрос за натиск, оказван върху медията, докато той е бил директор там – между 2014 г. и 2020 г. По думите му по това време в централата в Прага валели анонимни сигнали, често написани на „развален английски“.

„Те обаче бяха достатъчни, за да се предизвика вътрешно разследване в рамките на компанията. По правилата й всеки такъв сигнал, с представени в него аргументи, трябваше да бъде разследван. Помня поне 7 такива сигнала. И бяхме подложени на щателни, детайлни вътрешни проверки, продължаващи със седмици. Вместо да се занимаваме с журналистика и да развиваме тази професия, ние се занимавахме с осигуряване на данни, достъп до интервюта, преводи…“, разказва шокиращо Венелин Петков, който бе кандидат за генерален директор на БНТ.

Всеки път обаче се доказвала правотата на журналистите в медията.

Журналистът е на мнение, че никой не е приемал за нормално такъв постоянен процес на разследване с допълнително натоварване и стрес. „Това беше част от естеството ни на работата“, разкрива още той.

И не спира: „Имаше и включително фалшиви сигнали, абсолютно доказано фалшиви сигнали, подадени в Прага, от евродепутат от ГЕРБ“. На въпроса какво са касаели те, Петков отговаря: „Случаят беше свързан с необективност в отразяването на изявите на министър-председателя и съответно, преекспонирано отразяване на изявите на президента към онзи момент“. След това на базата на анализи станало ясно, че в сигнала няма истина. И това е бил само един от сигналите.

„Бях отвратен от това, че 30 години след края на ерата на доносите, ние продължаваме да се занимаваме с доноси и да сме жертва на доноси“, признава болката си Петков. И завършва с твърдение, че това се е случвало и в други редакции и над други журналисти.

Той нарече фарс конкурса за генерален директор на обществената БНТ, но не уточни дали би се впуснал в нова надпревара, когато кастинг отново бъде обявен. „Питайте СЕМ защо конкурсът се провали“, коментира Петков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement