Connect with us

България

Велико Желев остава в ареста с обвинение за рекет, МВР шефът призова да се разследва и АМ“Хемус“

Публикувана

на

Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за принуда срещу строителния предприемач Велико Желев и реши да го задържи в ареста за 72 часа. След това държавното обвинение ще поиска постоянното задържане под стража на бизнесмена.

Прокуратурата съобщава, че случаят е от 24 февруари тази година, но не е ясно кога е подадена жалбата. На 28 февруари МВР и регионалното министерството установиха проблема с липсващия асфалт на Северната скоростна тангента.

Сега Желев е обвинен, че е направил опит да принуди чрез сила Б. А. да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лв.

Прокуратурата съобщава за нанесени удари в областта на лицето и тялото, които са довели до лека телесна повреда. „За резултатите от разследването обществеността ще бъде своевременно уведомена“, обещават разследващите.

По-рано през деня стана ясно, че Велико Желев не е разследван за строителството на магистралния път край София.

Демерджиев: Трябва да се разследва и „Хемус“

Във вторник служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира, че прокуратурата трябва да търси връзка между проверките на магистрала „Хемус“ и производството образувано за принуда срещу Велико Желев.

„При една от проверките на лотовете 5, 7, 8 и 9 на магистрала „Хемус“ бе установено, че има авансово плащане за малко над 48 млн. лева за дружеството, за което говорим и сега“, каза министърът. По думите му това е било спестено от прокуратурата.

„Не е лошо тя да търси връзка между двете производства. В края на декември миналата година ГДБОП са предали материали на прокуратурата. Оттук насетне за мен е важно да се види дали има връзка със ситуацията, която сега се огласи и образуваното производство за принуда и авансовото плащане от малко над 48 млн. лева по отношение на един от лотовете на „Хемус“, каза Демерджиев.

Той заяви, че ако има такава връзка, прокуратурата трябва да обясни каква е точно и да информира обществеността.

„Очаквам прокуратурата да извърши всички необходими действия по всички производства, касаещи „Хемус“, и не само по тях. Общественото внимание тук е особено голямо и очаквам прокуратурата да си свърши работата“, каза Демерджиев.

Желев има собственост в едни от най-големите строителни компании в България, работили по строежа на множество инфраструктурни проекти, включително Северната тангента, която беше проверявана от министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков миналата седмица.

На въпрос дали арестът на предприемача е свързан с конкретните разкрития, районният прокурор подчерта, че не знае за „такава връзка“.

Компанията на Велико Желев е и в консорциума, който спечели обществената поръчка за строителство на тунел под Шипка, който би трябвало да свърже Северна и Южна България с пробив под Стара планина. Други проекти, в които участват фирмите му, са части от строежа на АМ “Хемус“, ремонта на Аспаруховия мост във Варна, ремонта на ул. „6-и септември“ в София, ремоната на бул. „Васил Левски“, част от който е и прословувото кръгово кръстовище във Варна (известно и като „елипсовидно“), което се наводни още при първия дъжд след пускането му в експлоатация и др.

През 2016 г. „Хидрострой“ се сля с другия мастодонт в сектора – „Водстрой 98“ – компания, свързвана в медиите с Делян Пеевски.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни