Connect with us

България

Велики вторник – ден за смирение и поучение

Публикувана

на

Днес е вторият ден от Страстната седмица, последната седмица от земния живот на Иисус Христос. Според църковния канон той е отреден за смирение и поучение. Според евангелския разказ през втория ден от Страстната седмица Иисус Христос дал последните си нравствени напътствия. Тогава той разказва притчите за десетте девици, очакващи идването на Господа, и за талантите.

Велики вторник е денят за поучения, нравствени наставления, и за дарения за бедните и нисшите духом през страстната седмица.

На велики вторник Иисус разказва притчата за талантите, като пророкува бъдещата съдба на Йерусалим – с опожаряването и разрушаването на Йерусалимския храм от римските легиони под командването на бъдещия римски император Тит.

След Велики понеделник, в който Иисус разгонил търговците от храма, той продължил да изнася пред учениците си и събралото се мнозинство последните си проповеди и нравствени наставления. Велики вторник е денят от Страстната седмица, в който пред множеството Иисус разказал известната притча за десетте девойките и младоженеца.

Според еврейския обичай десет девойки с фенери с ръце трябвало да осветяват пътя, по който младоженецът щял да отиде до своя дом. За да свети фенерът и да не угасне пламъкът, в него трябвало да има достатъчно масло. Затова девойките били длъжни да приготвят съдинки с елей (светено масло) и от време на време да поливат във фенера, за да не угасне. На Велики вторник по стар обичай девойките извършват ритуално носене на “мълчана” вода. По целия път от извора до дома, те не бива да проговарят. Вярва се, че така водата запазва чистотата и светостта си, придобива пречистваща сила и лековита способност.

Иисус Христос е представен в притчата като жених на Небето и според неговите пророчески думи е дошло време, когато той трябва да бъде отнет от сватбарите, хванат и предаден на мъчение.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement