Connect with us

България

Велика събота е…

Публикувана

на

Велика събота е последният ден от Страстната седмица и последният ден от Великденските пости. Това е денят, в който е погребан Иисус Христос, както и слизането Му в царството на тъмнината.

Историята на празника

Пилат е бил изненадан, когато Йосиф от Ариматея е дошъл при него в петък вечерта, за да поиска разрешение да получи тялото на Исус от Назарет за погребението му. Разпнатият умря по-бързо от обикновено. Великата събота, Великден, наближаваше и затова хората побързаха да свалят разпънатите на кръста и да ги погребат. Това изискваше голяма смелост от Йосиф, който е таен ученик. Той се споменава за първи път в този пасаж от Евангелието. Той е член на Съвета, но не участва в неговите решения относно Исус. Йосиф е подпомаган от друг високопоставен таен ученик, Никодим, който се споменава в нощен разговор с Исус в началото на Евангелието от Йоан. Те вземат тялото на Исус, увиват го в чисто платно и го покриват с благовонни билки от смирна и алое. Близо до мястото на разпъването имало нова гробница, където още никой не е бил погребан, и там било положено тялото на Исус. Това е било в събота. Само жените, които са дошли със Спасителя от Галилея, последвали мястото, където е бил погребан. Нито един от дванадесетте ученици не са присъствали. Главните свещеници и старейшините на народа помолили Пилат учениците да не откраднат тялото на своя Господ и да обявят, че той е умрял. Голям камък е бил търкалян до вратата на гробницата и запечатан. Войници пазели гроба. Това се припомня по време на вечерната служба на Разпети петък.

Велика събота е свързана също с оплакването на Иисус Христос от майка му – Света Богородица, и жените около нея. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Според християнството след своята кръстна смърт Христос слязъл в ада, душата му победила злото и освободила пленените там души, като библейските пророци и праведниците отвел в небесата. Така започнала новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

В третия ден (Великден) душата и тялото Му отново се съединили и Иисус възкръснал от мъртвите.

Обикновено в събота се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Това е и последният ден, в който се боядисват яйца.

Църковните богослужения в страната започват още от рано сутринта и продължават без прекъсване до края на деня. Последните съботни песнопения се сливат с неделните, като водещият службата свещеник трикратно възвестява Възкресението Христово, а богомолците трикратно му отговарят с „Воистина воскресе“.

Празничното великденско богослужение започва в 23.30 ч. в катедралния храм „Св. Александър Невски“. Литургията може да бъде проследена онлайн на фейсбук страницата на Българската православна църква.

И тази година празникът ще премине на фона на извънредното положение, като се предвижда службите да бъдат пред храмовете, а служителите им да носят предпазни средства. Призовават се хората да спазват социална дистанция и да не се бутат едни в други.

Какво можете да правите на Велика събота? По правило християните правят последни приготовления за Великден: ​​боядисват и украсяват яйца, пекат козунаци и други ястия, ако не са имали време да го направят на Велики четвъртък. След това отиват в храма и освещават основните символи на предстоящия празник. Обичайно е да се раздава милостиня на нуждаещите се и да се оказва помощ на нуждаещите се. Важно е да вършите добри безкористни дела и да пречистите сърцето си от гняв и завист. За да направите това, най-добре е да поискате прошка от роднини и приятели. Преди големия празник можете да ядете само неварени растителни храни – постен хляб, сурови зеленчуци и плодове, сушени плодове, мед и ядки.

Какво не трябва да правите на 15 април?

На Велика събота е забранено да се занимавате с физически труд: чистене, пране, гладене, риболов и лов. Освен това е строго забранено да се забавлявате на този ден, така че също не се препоръчва да организирате сватби, годишнини и други празници. Великата събота се нарича Тиха, тъй като в този ден не можете да се забавлявате, трябва да се пазите и от кавги. На този ден ругатните се считат за грях, така че трябва да внимавате за езика си. Алкохолните напитки също са забранени. Не може да се мие.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни