Connect with us

България

Вежди: Тихичко да изпълним срока за Ларгото, да не загубим 3 млн. от Брюксел

Публикувана

на

Европарите от Брюксел за последния етап на „Ларгото“ явно обичат тишината. Бившият министър на културата Вежди Рашидов призна пред журналисти в парламента, че обектът е стоял в найлони покрит, имало забавяне, заради което съществувал риск да се загубят евросредства по проекта.

„33 дена забавянето излезе по програмата, която сме планирали. За забавянето на Ларгото е виновно правителството на Орешарски,“, каза Рашидов.

И после разказа: „Имаше накрая едно-единствено притеснение. Даже в Германия бях. Просто ми се съобщи, че се забавя срокът, има опасност да загубим за последния етап към 3 млн. някъде близо помня – не го казвам точно – европейски пари. Вие давате ли си сметка, че това е да бръкна в касата на министерството от бюджета, и без туй малкия бюджет, и да търся 3 млн. да покрия загубата на европейски пари?“

Заради което по думите на Рашидов започнали да търсят „всички възможности“. „Дори болен спрях лечението си, пристигнах в София. Първата ми работа беше от летището до това пусто Ларго – пусто казвам, защото и то ми помогна малко да се разболея. И когато видях, че се забавя, разговаряхме с хората дали можем тихо и спокойно да изпълним срока, за да не загубим пари“, продължи бившият министър на културата. И направи заключение: „Целият проблем е в тези 30 дни, за които е виновно правителството на Орешарски. Една година в найлони седя обектът.“ С обяснението, че Боил Банов е прекрасен и работлив човек, Рашидов каза още днес, че при решението за подаване на искова молба в съда Банов му каза: „Господин министър, това е най-правилно – ще го пуснем. Това е обществен обект.“

Попитан дали Боил Банов е казвал, че е бил рекетиран, Рашидов заяви:

„Боил Банов не е споменал, защото е горд човек. Защо трябва като ученичка всичко да ми докладва. Боил Банов е работлив човек, работил съм прекрасно с него. Не мога да кажа нищо лошо. Не говоря, че заставам зад някого. Заставам винаги зад закона. Това ме кара днес да бъда спокоен“, допълни Рашидов.

Бившият министър на културата отново подчерта, че Ларгото е минало няколко проверки, включително и на ОЛАФ. Вежди Рашидов каза още, че не знаел, че служителят Ангел Ангелов, за който се предполага, че е правил записите, записва разговори. Освободил го от поста му в министерството заради сигнали по тръжните процедури по Норвежката програма, чиято стойност била 20 млн. евро.

„Желая на Елена Йончева добър път, но не по този начин към голямата политика, защото там има някаква хигиена. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по културата и медиите във връзка с разследването „Ало, Банов съм“. Рашидов посочи, че не иска да напада никого.

„Лично уважавам като журналист Елена. Ние сме били добри приятели, стари. Аз съм държал да има хигиена във всички европейски средства. Затова днес имаме 10 театъра, ремонтирани, училища по изкуствата, 6 нови музея“, допълни бившият министър на културата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни