Connect with us

България

Васил Божков запази мълчание в прокуратурата: Какво следва?

Публикувана

на

Няколко часа разпитваха Васил Божков в Софийската градска прокуратура. Не е ясно дали ще бъде поискан арест, твърди адвокатът му.

Божков бе изведен от ВИП-терминала с белезници и със засилена полицейска охрана в присъствието на двамата му адвокати – Георги Гатев (бивш зам.председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства) и Стоян Баумайер – юрист от женевска адвокатска колегия.

От летището Божков е бил откаран в МВР болница за рутинен преглед, на какъвто има право всеки задържан под стража, но не се разбра дали самият Божков е поискал прегледа за установяване на здравословното му състояние, или е станало с решение на разследващите. Стоян Баумайер не отговори на въпроса на „Дневник“ за това, но в друг коментар каза, че клиентът му е в добро здраве и форма, като уточни, че тренирал всеки ден

В Софийската градска прокуратура са му били повдигнати обвинения. Той е запазил мълчание при разпитите. Става въпрос за евентуални престъпления, свързани с убийства и с атентата срещу Алексей Петров през 2015 г.

Все още не е ясно каква мярка ще му бъде наложена, може и да не е задържане зад решетките, смята защитата му.

Решението точно днес Божков да се прибере адвокатът му Георги Гатев определи като случайност, но не се изговори в прав текст кои са „бухалките“, за които по-рано Божков писа във Facebook профила си.

В момента само му предявиха постановленията за привличане като обвиняем. По едно от делата, което го наричаме криминално – там са случаите с криминалните престъпения, и другото е във връзка с хазарта.“, заяви Георги Гатев.

„Колегите обещаха, че още утре ще се опита да внесат делата за разглеждане в съдебно заседание с оглед определяне на мярка“, каза адвокат Гатев.“По принцип не дава обяснение. Възползвал правото сега да не дава обяснение, но в по-късен етап самият той ще прецени дали да даде или не“, заяви Гатев.

Адвокат Гатев обясни, че на Васил Божков е връчена призовка и по делото за ареста на Бойко Борисов, по което е свидетел. Първо обаче трябва да стане ясно дали бизнесменът ще остане в ареста или не.

Гатев определи като „абсолютна случайност“, че бизнесменът се връща един ден след погребението на Алексей Петров, при положение, че именно той е обвинен в поръчителство на атентата срещу Петров през 2015 г.

Адвокатът отново каза, че Васил Божков е проявил желание да се върне у нас още през май, но е имало „обективни причини“, които не са му позволявали да го направи. Уточни, че това не са заплахи. „Отдавна предприема стъпки за връщане в страната, но нещата се забавиха“, каза Гатев.

Какво следва?

Днес прокуратурата ще поиска на Божков да бъде наложена мярка за неотклонение. Вариантите са Божков да остане в ареста или да му се определи по-лека мярка за неотклонение – „подписка“, „парична гаранция“ или „домашен арест“. Решението на съда за мярката няма да бъде окончателно и подлежи на контрол пред по-горната инстанция Софийски апелативен съд.

Официално не е известно колко точно обвинения са повдигнати на Божков, но те са поне 19, разпределени в общо 3 дела. В момента „активните“ дела са две, а трето бе спряно. Предстои третото дело да бъде отново възобновено с решение на наблюдаващ прокурор в следващите дни, казаха източници от прокуратурата. Основното дело срещу него е от 2020 г., когато бе привлечен като обвиняем за данъчни престъпления, пране на пари. Тогава прокуратурата го обвини, че от януари 2014 г. ръководи престъпна група, създадена за да извършва принуда, изнудване, длъжностни и данъчни престъпления, подкупи, подбудителство към убийство и пране на пари. Основната част от обвиненията са свързани с нарушения на Закона за хазарта, като прокуратурата твърди, че от 2014 г. насам не са платени такси, а Божков е ощетил държавния бюджет с над 550 милиона лева, които фирмата му „Национална лотария“ е спестила от такси.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни