Connect with us

България

Васил Божков ще бъде съден за опит за изнасилване и за подбудителство към три убийства

Публикувана

на

Софийската градска прокуратура е приключила делото, по което бизнесменът Васил Божков е обвиняем за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства. Материалите са предявени на Божков и адвокатите му, съобщи държавното обвинение.

Заедно с бизнесмена бяха обвиняеми още шестима души. Срещу петима от тях разследването е прекратено поради липса на доказателства. Свалени са обаче само обвиненията за ръководство и участие в престъпната група.

Предстои внасянето на обвинителен акт, в който той ще бъде обвинен за опит за изнасилване, две подбудителства към убийство и подбуждане към умъртвяване. Освен по това разследване Божков е обвиняем и за неплащане на стотици милиони хазартни такси. В момента той е под домашен арест.

Разследването се водеше срещу Божков и още шестима обвиняеми за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на убийства, изнасилвания и принуда.

„Наказателното производство е прекратено срещу петима от обвиняемите в частта относно ръководството и участието в организирана престъпна група, доколкото доказателствата за наличието на такава не са достатъчно убедителни и обвинението в тази му част не е защитимо пред съда,“се посочва в съобщението на държавното обвинение.

В същото време прокуратуратата е отделила от основното дело за т.нар. криминални престъпления срещу Васил Божков материалите, които се отнасят до обвинението за подбудителство към умишлено убийство на Алексей Петров през 2015 г., което е останало във фазата на опита.

Те се изпращат за присъединяването им към делото, което е образувано през 2016 г. по същия повод и което също е под ръководство и надзор на СГП.

Едно от престъпленията, за които прокуратурата смята, че има доказателства срещу Божков, е за поръчителство на убийство срещу човек, идентифициран като А. П.

Още през 2020 г. имаше подозрения, че въпросният човек е основателят на „Лев Инс“, срещу когото имаше неуспешен опит за убийство през 2002 и 2015 г.

Алексей Петров беше застрелян в столичния квартал „Драгалевци“ на 16 август 2023 г. Смъртта му все още се разследва от властите, но все още няма повдигнато обвинение нито срещу извършител, нито срещу подбудител или поръчител.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни