Connect with us

България

Васил Божков: ДАНС се занимава с малолетните ми внуци

Публикувана

на

Намиращият се в Дубай бизнесмен Васил Божков пусна на Фейсбук страницата си указания на ДАНС до всички нотариуси по отношение на 192 фирми и физически лица, свързани с него. Документът е от 27 август т.г. и указва въпросните дружества и лица да бъдат поставени под наблюдение и за всички техни разпоредителни сделки с имоти и акции да се уведомява финансовото разузнаване, което се намира в ДАНС. Освен това се разпорежда не само уведомяването да става преди сделките, но и тяхното осъществяване да се забавя в допустимия срок.

В поста си Божков обяснява, че за разлика от ДАНС е заличил личните данни на физическите лица в списъка, който пуска в публичното пространство. От неговите думи става ясно, че в него фигурират и малолетните му внуци.

„Това е пряко доказателство за нарушаване на законите, злоупотреба с власт и репресия към спазващи закона фирми и частни лица. В този „престъпен“ списък са включени дори внуците ми“, коментира Божков.

ДАНС посочва като основание за издаване на указанията до нотариусите закона за мерките срещу изпиране на пари и дава срок за наблюдение и забавяне на сделките до 31 декември т.г. Не става ясно обаче защо, ако има някакъв проблем или нещо, свързано с наказателните дела срещу Божков не се действа с актове на прокуратурата и най-вече на съда, а се ползва подход чрез ДАНС и нейни указания.

Само преди дни Държавна агенция „Национална сигурност“ обяви, че не е приключила с проверката на банката, от която Васил Божков пусна извлечения, че е теглил много пъти пари в брой. Той твърди, че с тях е плащал такса „спокойствие“ на управляващите, но до момента не е дал пряко доказателство за това. Хазартният бос показа банкови извлечения за милиони левове, след което от ДАНС съобщиха, че „не е уведомявана от банката за съмнения при теглене на пари от каса“, както изисква Законът за мерките срещу изпиране на пари. Подобна теза разви и прокуратурата, която дори обяви, че финансовото разузнаване е приключило проверката. После обаче се оказа, че тя не била още приключена. И до момента няма данни това да е станало, като междувременно ДАНС обяви, че щяла да информира за резултатите единствено прокуратурата. Самата банка твърди, че винаги е спазвала закона за мерките срещу изпиране на пари, което навява на възможността самата ДАНС да е получавала информацията.

До момента прокуратурата е повдигнала 18 обвинения срещу Васил Божков. Сред тях са ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство към престъпление по служба,търговия с влияние, държане и отчуждаване на културни ценности, които не са регистрирани по съответния ред и т.н. Прокуратурата го обвини и като организатор на група за убийства и принуда. Той получи задочно и обвинения като поръчител на 4 конкретни убийства, сред които на съпруга на Весела Лечева Манол Велев и на представителя на хазартна фирма Йордан Динов.

Божков бе задържан в Дубай и българските власти поискаха неговото екстрадиране. До момента няма решение на властите в ОАЕ за връщането му.

 

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement