Connect with us

България

Ваклин: Иванчева никога не ми е искала директно пари

Публикувана

на

Бизнесменът Александър Ваклин, който подаде сигнала срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева признава, че уличената в корупция никога не му е искала директно пари. 

„Бях подложен на рекет от страна на кмета Иванчева. Тя искаше да платя 20 евро на квадратен метър, за да може проектите ми в „Младост“ да вървят гладко. Не мога да кажа дали СРС-тата са автентични, защото още се разглеждат, но мога да потвърдя, че посредникът ми е обяснил нещата по същия начин“, коментира бизнесменът по bTV.

„Търсих посредника с цел да осъществя контакт. Исках да зная каква е причината 1 година преписката ми да е хвърлена в битието. Имам четири уговорени срещи, на които тя не пожела да дойде. Само веднъж се видяхме. Тя знаеше много добре с кого се среща. Аз не отивам сам до общината. Тя е предварително подготвена от посредника“ , разказва Ваклин.

„От февруари до април бях подложен на рекет от посредник на бившата кметица Десислава Иванчева. Говоря за Петко Дюлгеров. Искаха ми по 20 евро на квадратен метър, за да може моите проекти да вървят гладко. Потърсил съм посредника, защото от ноември 2017 година моята преписка се бави. Имах четири уговорени срещи с Иванчева, на които тя не се появи. Тя много добре знаеше с кого се среща. Посредникът ме предупреди, че когато се видим кметицата няма да говори директно за пари и ми разясни схемата, по която трябва да предам парите“, каза Ваклин.

„В разговора преди самата среща в общината Петко Дюлгеров ми разкри, че нещата ми ще тръгнат, но ще трябва да даря пари за детска площадка. Иванчева била много изнервена и срещата ще продължи много кратко и бързо. От Дюлгеров разбрах, че Иванчева ходи на работа след 15 часа. Самият той си поиска 20% от сумата, която първоначално беше много голяма и после стана 500 000 евро. На самата среща носих белязани 70 000 евро. Не разбрах защо Дюлгеров не присъства. Той се отказа да присъства, докато пътувахме към общината. Когато влязох за срещата, настана суматоха къде е Дюлгеров.

Там бяхме аз, Иванчева, Петрова и един мъж, който ми бе представен за човек, който се грижи за финансовата сигурност на общината. Според мен няма такава длъжност, но така ми бе представен. Аз чаках 2 часа. Малко преди срещата този човек разговаря с мен, за да се увери, че съм добронамерен.

На самата среща Иванчева ме попита три пъти как се казвам. Това е нелепо. Ако тази среща се излъчи в телевизионен ефир, ще се учудите на нервите, които съм проявил, за да остана. Тази среща имаше за цел да ме уязви. На нея носих нещо подобно на микрофон и участвах в записването на разговорите.

Съмнявам се, че Иванчева е предполагала, че я записвам. Тя се държеше като велможа, който се опитва да унизи човека отсреща. Седях 4 часа в общината и чаках. Не можах да предам тези 70 000 евро, защото настана някаква суматоха, не разбрах каква.

За срещата между Иванчева, Петрова и Дюлгеров не мога да коментирам СРС-тата, защото не съм бил там. Пак ще повторя, че всички СРС-та, в които участвам, са истински.

„След изслушването на всички СРС-та, те ще излязат в медиите и обществото ще види всичко. Посредникът поиска 15-20% хонорар от цялата сума. В началото поискаха много голяма сума, накрая стигнахме до 500 хиляди евро“, сподели още той. Бизнесменът обясни и цитата на Иванчева от изтеклото СРС, в който казва: „За Ваклин 3 по 75!“

„Три вноски по 75 хиляди евро за първата вноска по проекта. Първо трябваше да имам разрешение за строеж, а след това разрешение за ползване. На срещата носех 70 хиляди белязани пари. Петко Дюлгеров се отказа от идването си в общината и ме сложиха в една стая с човек, който отговарял за финансовата сигурност, каквато длъжност със сигурност няма. Оставиха ме да чакам два часа пред кабинета на Иванчева. След това ме вкараха в заседателната зала на кабинета. Около половин час разговаряше само той с мен, за да се увери, че съм добронамерен“, допълни Ваклин.

Водещият Хекимян искаше да разбере защо Вааклин хем се обърнал към ДАНС, хем след това търсил съдействие на посредника. На констатацията на Хекимян, че сега станало така, че Иванчева е в ареста е проектите на Ваклин тръгнали, бизнесменът го затапи с въпрос: А вие искате да си бях платил, че да получа разрешенията?

Той каза още, че е имал само един разговор с Иванчева, който според него е бил „доста нелеп“. „Ако бъде излъчена срещата ни в теливизионно предаване, ще се учудите на моите здрави нерви как останах. Тя ме попита три пъти как се казвам. Тази среща имаше за цел да ме постави в неудобно положение. Разговорът беше на един самозабравил се велможа, който се опитва да унизи човека срещу него“, посочи Вкалин.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни