Connect with us

България

В условия на пандемия: България избира нов парламент

Публикувана

на

България се изправя днес пред важни избори в необичайна ситуация. Депутатите в 45-ото Народно събрание ще бъдат избрани за първи път в условията на пандемия – при спазване на невиждани досега по време на гласуване предпазни мерки срещу заразата от коронавирус, и при прогнозата на социолозите, че COVID-19 може да се окаже ключов играч, ако страхът от зараза повлияе сериозно върху избирателната активност и оттам – върху резултатите. От вота зависи дали управляващата партия ще продължи да доминира във властта след повече от десет години в нея, или ще има промяна на политическия модел.

За пети път гласуването на изборите в България е задължително, но санкция за негласуване няма. За пореден път може да се гласува с преференция – отбелязване на предпочитан кандидат, което позволява да се пренареждат кандидатските листи, макар че изместването на водачите е практически невъзможно. Прагът за валидност на преференциите е 7%, т.е. листата ще се размества, ако даден кандидат е събрал подкрепа от повече от 7 на сто от гласувалите за партията и коалицията, която го издига.

За първи път на парламентарни избори номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината ще бъдат от 1 до 100, а на кандидатите – от 101 нагоре. Целта е да се избегнат преференции по т.нар. феномен 15/15, когато номерът на политическата формация съвпада с номера на кандидата.

6 732 316 души с избирателни права у нас могат да гласуват на парламентарните избори днес.

В страната са открити 11 983 избирателни секции. Справка за адреса на секцията, в която ще гласуваме, можем да направим на https://www.grao.bg/elections/

Местата за гласуване в чужбина са 465. Адресите им могат да бъдат открити на сайтовете на българските посолства, както и в заповедите за образуване на секциите зад граница на интернет страницата на външното ни министерство.

В състезанието за парламента ще участват 22 партии и 8 коалиции. Списъкът с изборните участници може да бъде видян тук6895 са претендентите за парламента – почти 30 души за всяко депутатско място. Пълните кандидатски листи на всички партии и коалиции могат да бъдат разгледани тук.

9398 са секциите, които ще разполагат с машини за гласуване (адресите им – тук). Устройства няма да има в населените места с под 300 избиратели, нито в чужбина.

Акредитираните социологически агенции са пет – „Алфа Рисърч“, „Галъп интернешънъл“, „Маркет линкс“, „Тренд“, „Сова 5“.

Гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия (ЦИК), ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но с най-много с един час – до 21.00 часа. Първите резултати от екзит пола на социологическите агенции се очакват към 20.00 часа, а официалните резултати и броя на мандатите за всяка формация – до 8 април.

Заради извънредната епидемична обстановка в изборния ден трябва да се спазват няколко основни правила – в секциите да се носят защитни маски, покриващи носа и устата, всички в секциите и пред тях да са на разстояние от 1.5 метра, редовно трябва да се дезинфекцират често докосвани повърхности, прозорците да стоят отворени или стаите да се проветряват на всеки час, входът към тъмната стаичка трябва да е в близост до стената, за да се избегне докосване от избирателите на пердето.

При гласуването, за да бъде установена самоличността му, избирателят показва своята лична карта и я поставя на масата пред членовете на секционната избирателна комисия (СИК), а членовете сверяват данните, без да я пипат. „За да бъде идентифициран, избирателят ще бъде инструктиран да свали защитната маска за кратко време, като спазва разстояние поне 1.5 метра от членовете на секционната избирателна комисия. След идентифициране избирателят поставя маската си правилно, като покрие носа и устата си“, е записано в инструкциите на здравното министерство.

Друго важно указание е „доколкото е възможно, химикалките, които ще се използват от избирателите за подписване, да бъдат подредени така, че избирателят да може да вземе сам, без да има пряк контакт с членовете на секционната избирателна комисия, под техен надзор и ръководство. След употреба използваната химикалка се дезинфекцира“. Гласоподавателят може да използва и собствена химикалка, пишеща със син цвят.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement