Connect with us

България

В рамките на мандата БСП ще проведе срещи с работодатели, синдикати и граждани

Публикувана

на

Във връзка с връчения мандат за съставяне на правителство, БСП ще проведе поредица от срещи с граждански организации, браншови съюзи, работодатели и синдикати, съобщават социалистите. На тях ще бъдат обсъдени приоритетите, които да залегнат в работата на бъдещо правителство, както и актуализация на бюджета. Първите срещи ще бъдат проведени в Народното събрание днес от 12.00 часа с Конфедерация на българския туристически бизнес и Алианс на туристическата индустрия в България и от 14.00 часа със Синдикална федерация на служителите в МВР.

„Разговорите с ИБГНИ протекоха конструктивно, разумно и най-вече постигнахме съгласие по двата важни въпроса, които поставихме като мандатоносител. Първият, дали биха подкрепили правителство на промяната – отговорът беше да, ако постигнем съгласие с ИТН и ДБ. И вторият, ако все пак не постигнем такова съгласие, да направим усилие, преди да върнем мандата, да актуализираме бюджета с най-важните решения, които касаят хората. Така че бих определила тази първа среща като успешна“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

По нейните думи ръководството на БСП се е събрало и е преценило, че има смисъл разговорите по третия мандат да се извървят докрай, въпреки предварителните заявки на другите формации.

„Още от първия мандат се отнесохме отговорно, държавнически и диалогично. Разговаряхме с всички партии на промяната. За разлика от някои противоречия между тях и някои тежки думи, които си казаха, ние запазихме и добрия тон и сериозното отношение към проблемите. Искаме да направим последен опит – да се опитаме да внесем разум, защото идват тежки месеци, ковид криза, икономически последици от нея, социални проблеми, ръст на цени. Би било безотговорно да оставим държавата без мнозинство в парламента и без управление“, посочи Нинова.

„Ако не постигнем съгласие, поне да се разберем за минимум пакет, с който трябва да актуализираме бюджета преди да върнем мандата. Ако сега веднага върнем мандата, това означава, че президентът ще разпусне парламента до дни и няма да има кой да преизичсли пенсиите, да осигурим средства за „Ремдисивир* в болниците, да осигурим на лекарите на първа линия по 1000 лв., да осигурим средства за полицаите и военните на границата, за да опазят от мигрантска вълна националната сигурност, няма да има обезщетения за работниците, за културни дейци, за самоосигуряващи се“, каза още тя.

Нинова посочи и грешките, които ИТН са направили като мандатоносител:  „Една от грешките, която направи мандатоносителят тогава и която взриви отношенията им с ДБ и ИБГНИ, беше готовото предложение сложено на масата за министри и министър-председател. Ние решихме да подходим по-разумно и да оставим отворен въпроса за премиера и министрите, да седнем четирите партии заедно и да обсъдим възможностите. Всяка партия да даде своите предложения и заедно да решим кое от тях е най-подходящо. Поставихме следния график: първи кръг от срещи да видим дали сме съгласни по политиките, по които постигнахме съгласие при първите разговори и дори се стигна до политическа декларация с подпис от ИТН. Ако постигнем съгласие по това, едва тогава да преминем към втори кръг от срещи, на които да обсъдим личностите, които да изпълняват политиките.“
Според Нинова личните нападки и обвинения, които партиите на протеста си отправят, ще блокират възможността за разговори дори и в следващия парламент.

„На открит поглед ми изглежда, че колегите от партиите на протеста не успяват да надхвърлят тяснопартийния интерес в този момент. Те допуснаха и помежду си съмнения за задкулисие. Едните видяха зад другите дългата ръка на ДПС, другите – на икономически кръг на Прокопиев. БСП стои най-добре в тази ситуация, защото в последните пет години положихме усилия да изчистим партията си от зависимости. Както чувате, никой не казва, че някой стои зад БСП. Зад БСП стоят членовете, избирателите, колективните органи на партията. Моментът е много важен и затова ми се иска от другите да покажат надпартийно мислене и чистота на решенията“, коментира лидерът на БСП.

„Не съм ходила в офиса на Слави Трифонов. Моята представа за правене на политика е, че тя трябва да се прави в институциите и открито пред гражданите, без задкулисни договорки на тайни срещи. Ние го показахме в последните седмици – всички срещи, които проведохме бяха единствено и само в сградата на Народното събрание. Винаги преди тези срещи уведомяваме журналистите и винаги след тези срещи отчитаме какво сме постигнали. Мисля, че когато имаме претенции за публичност, прозрачност и за смяна на модела, трябва да се държим така“, подчерта Корнелия Нинова.

Нинова посочи, че ако „Демократична България“ и „Има такъв народ“ откажат разговори за редовен кабинет, отиваме на избори, които, за съжаление, ще се проведат в много тежка ситуация.

„Имам тревога, че с това, което се случва, особено противоречията между партиите на протеста, даваме възможност на статуквото да се окопае. Виждате как Борисов говори през последните седмици. Още преди месеци казах на колегите от трибуната на парламента – спрете се и дайте да свършим работа, защото ще го върнете с това поведение, с тази невъзможност да намерим общ език и да продължим промяната на модела, защото той съвсем не си е отишъл“, сподели още тя.

„Нямаме окончателно решение на колективен орган, но гледайки от интереса на народа, според мен е по-добре избори „две в едно“. Разминаването иначе в изборите би означавало поне три подред  недели да се ходи до урните и то това в такава тежка ситуация. Това е рисково и за здравето на хората, но и за държавността, защото това предполага ниска избирателна активност и ниска легитимност на институциите, които ще бъдат избрани. Ниската избирателна активност е опасност, изобщо, за държавата и държавността, и за политическата система, а в случая – и за бъдещия президент“, коментира темата за евентуални предсрочни избори Нинова.

„Оттук нататък предлагаме да се съкратят сроковете между първо и второ четене и в много кратки срокове да приемем актуализацията на бюджета. Ако трябва да проведем извънредни заседания. Освен това, има внесени законопроекти за промяна на съдебната система, закриване на специализирания съд и специализираната прокуратурата, можем и тях да се опитаме да ги приемем. Ние сме внесли и Закона за възрастните хора, няма никаква пречка да се приеме в следващите две седмици. С мерките, които предлагаме близо 2,5 милиона българи ще получат подкрепа“, начерта пътя напред лидерът на БСП.

Според нея рискът за актуализацията е да се започне едно наддаване с предложения и даде пример: „Едни от колегите вече  предложиха 100 лв. за пенсионерите, веднага след това други предложиха 120 лв. Трета ще предложи 150 лв., ние можем да предложим 200 лв. Това е неработещо и това вече е предизборно. Ние искаме обратното – всички партии да излъчим представители, да се съберем и да видим кое е работещото“.

Тя заяви още, че в предложената от служебния кабинет актуализация има пропуски и затова БСП ще направи предложения между първо и второ четене да ги допълни. Нинова даде пример, че в нея няма предвидени средства за самоосигуряващите си лица, за които трябва да се предвидят поне по една минимална заплата, ако се стигне до затваряне. По думите ѝ трябва да се предвидят още допълнителни средства за дейците на културата, както и за родители, които ще останат вкъщи да си гледат децата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2022
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement