Connect with us

България

В отсъствието на БСП: Начало на процедурата за избор на нова ЦИК

Публикувана

на

Парламентът ще гласува за процедурните правила, по които започва изборът на нова Централна избирателна комисия. Мандатът на настоящия състав  изтича след един месец, а по закон той трябваше да бъде заменен до 20 февруари.

По закон ЦИК се състои от 18 членове, които трябва да бъдат разпределени пропорционално между партиите в парламента и всяка партия – представена в Европейския парламент, като последните получават по един член на ЦИК. За сегашния състав на ЦИК има изключение, според което комисията се попълва с нови членове при междувременно провеждане на избори. Изключението важи до края на мандата на комисията. За това сегашният ЦИК има 23 члена.

Забавянето дойде по идея на ГЕРБ, които първоначално предлагаха действащата ЦИК да проведе и европейските избори, за да не се стига до евентуални проблеми в организирането им, докато новоизбраните членове все още навлизат в работата.

Изборът на нов състав на комисията обаче беше поставен като едно от условията на БСП да се върне в пленарна зала, след като социалистите напуснаха Народното събрание по искане на Корнелия Нинова.

В сряда Правната комисия вече даде началото на процедурата, по която кандидатите ще могат да се предлагат от партии, парламентарни групи и неправителствени организации. Очаква се изборът да стане факт на 18 или 19 март – само два месеца преди предстоящите европейски избори.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни