Connect with us

Бизнес

В действие от днес: Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите за 3 месеца в 7 сектора

Публикувана

на

Търговията на дребно, хотелиерството, ресторантьорството, транспортът, туризмът, спортът и културата са дейностите, които ще могат да получат подкрепа от държавата за изплащане на 60% от заплатите на служителите си с цел запазване на заетостта. Това предвижда проектът на постановление на правителството за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, спрели работа поради извънредното положение. Срещу силно стеснения му обхват се обявиха КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“.

В проекта на правителственото постановление се предвижда само работодатели, които поради обявено извънредно положение със своя заповед, издадена въз основа на акт на държавен орган, са преустановили работата на предприятието, на част от него или на отделни работници и служители, да могат да получат средствата от държавата за покриване на част от заплатите на служителите си.

Право на компенсация от държавата ще могат да имат работодателите, които въз основа на нареждане от държавен орган заради извънредното положение са преустановили работата на фирмата, част от нея или на отделни работници или служители, но не са ги уволнили. Помощта ще е 60% от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г. за засегнатото лице и ще е за максимум три месеца. А условието е служителят да бъде запазен на работа за поне три месеца след субсидията.

Така простите сметки показват, че ако приемем, че мехазнизмът заработи веднага, то държавата ще плаща 60% от заплатите до средата на юни. Работодателят пък няма да може да уволни служител до средата на септември, дори кризата да продължава. Разделена на тези месеци, ако те продължават да са кризисни, реално държавата ще поеме 20% от заплатите.

Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов коментира, че се предвижда от мярката да се ползват само предприятия, които вече са започнали мерки по затваряне, по освобождаване на работници и т.н., тоест губи се превантивният смисъл да подпомогне съответните предприятия, така че да не се стига до затваряне или освобождаване на работници.

„Няма как от него да се възползват по-малки фирми. Не на последно място ние настояваме, средствата, които ще бъдат отпускани, да бъдат насочени директно към работниците“, посочи Манолов.

Междувременно от КНСБ също излязоха с позиция, в която се подчертава, обхватът на действие на проекта на правителственото споразумение е силно стеснен. Всички производства, които понасят щети поради пазарни причини, са извън обхвата. Пряко и косвено засегнатите фирми и предприятия са много повече.

vlastta.bg

 

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2020
ПВСЧПСН
« мар.  
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement