Connect with us

България

В болнични: Коко Каменаров забранил на Валя Ахчиева да пише, говори и публикува в др. медии

Публикувана

на

Журналистката Валя Ахчиева внесе в четвъртък искова молба в Софийския районен съд срещу наложеното ѝ дисциплинарно наказание от генералния директор на БНТ Константин Каменаров, съобща defacto.bg.

Тя е получила „Последно предупреждение за уволнение“. Като датата на заповедта на генералния директор на телевизията е 18 февруари 2019 г. По това време Каменаров би трябвало да не е на работа – поне според болничния лист, който шефът на БНТ представи пред съда и с който извини неприсъствието си на последното заседание по делото си за шофиране с алкохол. Според документа директорът на БНТ е страдал от дихателна инфекция. Ден по-късно Каменаров се оказа в Брюксел на конференция, организирана от председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Съдът разпореди проверка на болничния лист, а Каменаров представи по-късно обяснение, от което стана ясно, че е бил болен, но бил поел отдавна ангажимента в Брюксел и нямало как да откаже на Таяни.

„Току що депозирах искова молба в Софийския районен съд, с която оспорвам наложеното ми наказание от генералния директор на БНТ „Предупреждение за уволнение“. Представила съм документи, от които става ясно, че това наказание е незаконосъобразно и трябва да бъде отменено. То е наложено без причина и е свързано с моето последно журналистическо разследване за незаконен бетонов център“, каза Валя Ахчиева пред журналисти, след като внесе исковата молба. Фaĸcимилe oт пиcмoтo нa шeфa нa БHT Koнcтaнтин Kaмeнapoв, в ĸoeтo тoй зaбpaнявa нa Axчиeвa дa пишe, paзcлeдвa и гoвopи. Πиcмoтo нocи дaтa 18 фeвpyapи – това е дeнят, в ĸoйтo Kaмeнapoв пopaди зaбoлявaнe нe ce яви в cъдa.
На 23 януари БНТ обяви, че спира предаването „Открито“ на Валя Ахчиева и обявява вътрешен конкурс за ново предаване за разследваща журналистика.

Решението е взето от Управителния съвет на националната телевизия, съобщиха тогава оттам. Предложения за нов формат на разследващо предаване в обявения конкурс може да подаде всеки от журналистите в телевизията до 20 март 2019 г.

В съобщението се посочваше, че за да се осигури максимална равнопоставеност при кандидатстването с концепции на всички журналисти, настоящият тв формат – „Открито“- временно слиза от ефир.

„Водена от обществената си мисия, БНТ постоянно работи по прилагането на високи професионални стандарти и стриктното спазване на законодателството, етичните норми и добрата журналистическа практика. Редакционната независимост продължава да бъде абсолютен приоритет на ръководството, а решението за вътрешния конкурс цели да надгради и осъвремени постиженията на най-добрия журналистически екип в България“, посочиха тогава още от БНТ.

Според Ахчиева на 27 януари е трябвало да бъде излъчено разследването за незаконен бетонов център, но то е било свалено от ефир по време на монтажа, в деня, в който УС на БНТ съобщава, че сваля от ефир „Открито“.

„Наказанието ми е свързано с моето желание да докажа по независим път, с експертиза и лабораторни изпитвания в една независима лаборатория дали бетонът от незаконния бетонов център, с който са построени къщи, не е опасен за живота и здравето на хората, които живеят там. Това наказание е репресия срещу мен в конкретния случай, но то е репресия и срещу всички журналсит в България и тяхното право и задължение да събират независими доказателства в журналистическите си разследвания“, каза днес Ахчиева.

В писмото на Каменаров като обосновка за „последното предупреждение“ за журналистката се посочва, че въпреки че в момента тя не изпълнява функциите си като водещ „по смисъла на чл. 9 от трудовия Ви договор с Българската национална телевизия, по силата на този договор имате посочени съществени трудови задължения“, които са изборени – да не осъществява каквото и да е конкурентна дейност спрямо работодателя си, да не предоставя на други информация за БНТ и т.н.

Ахчиева смята, че това е репресия срещу нея. И се ограничавали конституционните ѝ права.

„Това наказание е репресия срещу мен и заради нещо друго – в същия ден, в който ми бе връчена заповедта за наказание, получих по пощата писмо от генералния директор Константин Каменаров, в което той изрично казва, че нямам право да пиша, нямам право да говоря, нямам право да правя журналистически разследвания“, каза тя.

Журналистката обаче забелязала друг интересен факт – датата на писмото.

„В същото това писмо обаче има един интересен факт – то е подписано и изведено от Каменаров в деня, в който е в болнични и е следвало да се яви в Софийски градски съд по делото си за шофиране след употреба на алкохол – 18 февруари т.г., според публичната информация. Но от този документ е очевидно, че датата 18 февруари, на която генералният директор на БНТ е трябвало да бъде в съда, той всъщност е бил на работа в БНТ. И е подписал забраната ми да говоря и да пиша. Аз имам готовност да предоставя този документ на Софийския градски съд, ако ми бъде поискан във връзка с извършваната проверка на болничния лист на Каменоров. Смятам, че е недопустимо да се ограничава свободата на един журналист. Сега, заради това, че разговарям с вас, колегите журналисти, заради това, че пиша и правя разследвания в сайта в Брюксел EUelectionsВulgaria, сайт за независима европейска журналистика, финансиран от програма на ЕП, очаквам да бъдат предприети още по-драстични мерки спрямо мен, за да се ограничат конституционните ми права – право на труд, право на свободно изразяване и право на разпространяване на информация. По-страшното е друго – репресия има не само срещу мен, а и срещу други журналисти в София и в цялата страна. Тази репресия не е правен, а политически проблем“, завърши Ахчиева.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни