Connect with us

Водещи новини

САЩ утре отбелязват Денят на благодарността

Публикувана

на

Денят на благодарността (Thanksgiving Day) е празник в чест на реколтата в САЩ и Канада.

Въпреки че първоначално бил за прослава на религията, в днешно време Денят на благодарността преди всичко е светски празник.

В Канада, Денят на благодарността се празнува във втория понеделник на октомври, а в САЩ  в четвъртия четвъртък на ноември. Деня на благодарността в Канада се пада на същия ден като празника в чест на Христофор Колумб в САЩ.

Смята се, че празнуването на съвременния Ден на благодарността в САЩ произлиза от честването, което се състояло през 1621 г. на мястото, известно като насажденията Плимаут в Масачузетс. В началото, докато в колонията в Плимаут нямала достатъчно храна, северноамериканските индианци от Вампаног помогнали на първите английски пуритани-заселници в Масачузетс да обработват земята и да ловят риба, спасявайки ги от гладуване. Въпреки това, обичаят да се празнува този годишен празник в чест на реколтата не се е превърнал в редовно събитие в Нова Англия до края на шейсетте години на XVII век.

Празнуването на един от най-важните празници за американската история, започва с традицията „помилване на пуйка“.

Помилването на пуйка произхожда от времето на президента Ейбрахам Линкълн, който обявява Деня на благодарността за национален празник.

Неговият син, Тед поискал от баща си да нареди да не убиват пуйката, която подготвяли за тържествената вечеря. От времето на президента Джордж Буш-старши пуйките получават официално подписано помилване и се изпращат да живеят във ферма в Лизбург в близост до Вашингтон.

В САЩ след Деня на благодарността започва голямото пазаруване за Коледа.

С традиционно откриване на  „Черния петък“, най-важният ден за пазаруване в САЩ, след Деня на благодарността, милиони американци купуват дрехи, електроника, телефони, компютри на цени много по-ниски от обичайните.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement