Connect with us

Свят

Урсула фон дер Лайен: Да пуснем България и Румъния най-после в Шенген

Публикувана

на

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнася речта си за състоянието на Съюза пред Европейския парламент.

Както всяка година в нея тя прави преглед на постиженията през изминалата година, разглежда общите предизвикателства и представя приоритетите за предстоящата година както в рамките на Европа, така и отвъд нея.

Това е нейната последна реч в рамките на настоящия законодателен мандат преди изборите за Европейски парламент през 2024 г.

„Съюзът ни днес отразява визията на онези, които мечтаеха за по-добро бъдеще след Втората световна война, бъдеще, в което един съюз от нации, демокрации и народи ще работи заедно за споделяне на мира и благоденствието, те вярваха, че Европа е отговор на призива на историята.

Когато разговарям с млади хора днес, вижда същата тази визия за по-добро бъдеще и Европа за пореден път трябва да отговори на зова на историята – именно това трябва да направим заедно.

За целта като за начало трябва да спечелим доверието на европейците – да виждат, че обръщаме внимание на техните стремежи и тревоги“, каза Фон дер Лайен.

Ето какво още каза председателят на ЕК:

 • Станахме свидетели на геополитически съюз, който подкрепя Украйна и се противопоставя на агресията на Русия, отвръща на самоувереността на Китай и инвестира в партньорства.
 • Сега имаме европейски зелен пакт – централен елемент на икономиката ни, безпрецедентен по своите амбиции.
 • Проправихме пътя за цифровия преход и станахме световни пионери в областта на онлайн правата.
 • През изминалата година Европа устоя на енергийна криза и посрещна в домовете си милиони украински бежанци — най-голямото разселване на хора от Втората световна война насам, а икономиката бе стимулирана с безпрецедентни европейски инвестиции.
 • Станахме по-независими в критични сфери като енергетиката, заяви в началото на речта си председателят на Европейската комисия.
 • Имаме историческия инструмент NextGenerationEU, обединяващ инвестиции и реформи в размер на 800 млрд. евро и създаващ достойни работни места.
 • Положихме основите на здравен съюз, като помогнахме за ваксинирането на цял един континент и на големи части от света.
 • Благодаря за революционната ни новаторска работа в областта на равенството между половете – като жена това означава много за мен.
 • Приключихме досиета, за които се смяташе, че ще останат блокирани завинаги, като директивата за жените в управителните съвети и историческото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция. Не може да има истинско равенство, ако жените не са свободни да живеят без насилие.
 • Благодарение на парламента, на държавите членки, но мой екип от комисари, ние изпълнихме над 90 на сто от политическите насоки, които представих през 2019 г.
 • Показахме, че когато Европа е смела и единна, резултатите на налице. Работата ни не е приключила – нека бъдем единни, да постигаме резултати днес и да се готвим за утре.
 • Преди четири години нашият зелен пакт бе отговор на призива на историята, а това лято, най-горещото лято, регистрирано някога в Европа, по категоричен начин ни напомни за това.
 • Гърция и Испания бяха засегнати от опустошителни горски пожари, а само няколко седмици по-късно бяха застигнати от разрушителни наводнения. Видяхме хаос и стихия от екстремни метеорологични явления от Словения до България, в целия съюз.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни