Connect with us

България

Управляващата коалиция остава до края на мандата

Публикувана

на

Управляващата коалиция е сплотена и твърдо решена да довърши мандата, въпреки отсъствието на БСП в парламента. 

Депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти няма да пътуват, за да осигурят кворум.

Това се разбра от продължилото само час заседание на коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов. Борисов обяви свикването му в понеделник след извънредното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, на която се разбра, че настъпва обрат в позицията на управляващите по Изборния кодекс – преференцията ще остане такава, каквато е, а ЦИК ще бъде сменена.

След разговора при Борисов пред медиите застанаха зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов и шефът на ПГ на Обединени патриоти и лидер на „Атака“ Волен Сидеров.

Цветанов коментира бойкота на БСП, като отбеляза: „Не зная дали БСП ще участва въобще в парламентарните избори. Аз съм провел разговор и с ДПС, и с БС. Това е част от политическата култура. Ще продължа да водя разговори и с ДПС, и с БСП!“

Каракачанов пък посочи, че не трябва да се разчита на БСП, които играят на варианта „иди ми, дойди ми“. „Коалиционният съвет не беше събиран от две-три седмици поради пътувания. Обсъдихме да съгласуваме законодателните си програми и да стегнем дисциплината“, добави той. „Българският народ е изпратил всички народни представители в парламента да работят, ако БСП са решили да вървят по свой сценарий, това си е техен проблем“, посочи Красимир Каракачанов.

Ще покажем, че парламентаризмът няма алтернатива, да отсъстваш от парламента, не е решение, бе катгоричен Волен Сидеров.

„По-правилното и по-доброто е да приемаме законите, да придвижваме темите, които хората очакват от нас. Може би това ще стане сега по-делово и по-спретнато в отсъствието на БСП, добави Сидеров. Ще изпълним управленския мандат“, категоричен е лидерът на „Атака“.

„Обсъдихме темите, които предстоят за тази седмица. Мога да потвърдя казаното от Волен Сидеров. Въпреки различията, които имаме по определени законопроекти или нюанси в други политически изяви, имаме ангажимент – формиране на мнозинство и подкрепа на правителството до края на мандата му“, каза Каракачанов.

Цветанов обяви, че ще има повишение на доходите.
„От събираемостта, която е в момента отново ще имаме възможност за увеличение на доходите с 10% в началото на следващата година в бюджетната сфера. Управленската програма се изпълнява в параметрите и по поетите ангажименти”, каза той Цветанов. И също коментира напускането на Народното събрание от страна на БСП. „Това ще доведе до ограничаване възможността на депутатите да участват в парламентарната си дейност на форуми извън България – ПАСЕ, ОССЕ, също и като наблюдатели в изборните процеси. Това е дейност, която е вменена на българският парламентаризъм, сега ще трябва да го граничим, за да осигурим кворум в началото на пленарните заседания. БСП се дистанцира от реалния парламентаризъм, от това да участват активно в законодателната дейност и по осъществяването на парламентарен контрол. След като се отказват от това, това значи, че не знам дали въобще БСП ще участва в следващите парламентарни избори, тъй като няма как да правиш политика, да защитаваш обществото, както и своите политики. Благодаря на всеки от нас, който е отговорен към дисциплината, подчерта Цветанов.

Цветан Цветанов коментира и промените в Изборния кодек, като заяви, че промените в изборното законодателство не се правят заради капризите на БСП, а водени от обществения интерес. „Самата БСП по начина, по който прави политиката си, се дистанцира от реалния парламентаризъм. Не знам дали БСП ще участват въобще в следващи парламентарни избори, защото така няма как да се прави политика, няма как да се защитава обществото“, каза той.

„Благодаря на колегите ми, че всички се отнасяме дисциплинирано към отговорностите, които имаме и изпълняваме управленската си промяна“, заяви Цветан Цветанов на партиите от Обединените патриоти. „Не е нормално омразата да носи политически дивиденти. Не ултимативно трябва да се защитават позиции, както прави БСП“, добави Цветанов. Ще продължим да говорим и с БСП, и с ДПС, посочи в заключение той.

Премиерът Бойко Борисов събра „Обединени патриоти” на коалиционен съвет в кабинета си в Министерски съвет. Вчера лидерът на ГЕРБ заяви на пресконференция, че връща преференцията и всички от управляващата коалиция трябва да ходят в парламента, за да не зависи тя от опозицията.

„Ние специално от „Атака” сме били коректни в това отношение. Кворумът по-скоро се пропуква, когато пътуват депутати, а те пътуват доста. От ГЕРБ също трябва да си стегнат редиците. От наша страна няма да има проблем. Когато трябва да има кворум, даже спираме всякакви пътувания в чужбина. От страна на НФСБ и ВМРО – надявам се също, защото вече явно всяка партия говори отделно за себе си”, заяви Сидеров преди срещата.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни