Connect with us

България

УниБИТ награди Сотир Цацаров за „личен принос към държавността“

Публикувана

на

Главният прокурор Сотир Цацаров получил отличие за „личен принос към българската държавност“ от проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание и доскорошен ректор на УниБИТ.

Наградата за лидерство на името на Стефан Стамболов, е връчена на церемония в сградата на УниБИТ. Слово за личните заслуги на Цацаров за „укрепване и отстояване на държавността“ е изнесено от Светлана Шаренкова, член на НС на БСП и научен секретар на Института по лидерство, основан от бившия ръководител на 6 отдел на VI управление на ДС Димитър Иванов.

Главният прокурор е посочил, че наградата е „висока чест за него, а съхраняването на държавността – от огромно значение за днешния свят“.

Втората награда за лидерство на УниБИТ е връчена на вицепрезидента Илияна Йотова. Сред носителите на това отличие през изминалите години са президентите Желю Желев и Георги Първанов, вицепрезидентите Ангел Марин и Маргарита Попова (получила докторска степен в УниБИТ през 2016), премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Красимир Каракачанов, омбудсманите Гиньо Ганев и Мая Манолова, патриарсите Максим и Неофит, митрополит Николай и митрополит Дометиан, Ирина Бокова (бивш директор на ЮНЕСКО), кметът на София Йорданка Фандъкова, както и акад. Георги Марков, Александър Фол, Андрей Пантев и Антон Дончев.

През 2016 г. отличието за лидерство беше присъдено на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

УниБИТ доби популярност през последните години като институцията, в която трима от бившите директори на ДАНС преподават и защитават докторски дисертации – вкл. Цветлин Йовчев, Веселин Писанчев и Константин Казаков. През 2015 г. УниБИТ беше избран от ДА „Технически операции“ за обучение на кадри. В университета преподават бивши министри, депутати и кадри на службите за сигурност. Дългогодишният ректор Стоян Денчев, бивш агент от Второ главно управление на ДС, ее бил политически съветник, главен секретар на Министерски съвет, посланик във Финландия и зам.-председател на парламентарната група на ДПС, след което влиза в „Мултигруп“, а от 2002 г. поема тогавашния Колеж по библиотечно дело. До 2015 г. Денчев беше почетен консул на Оман в България – титла, с която се раздели малко след фалита на КТБ, в която Оманският фонд беше един от големите акционери.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни