Connect with us

България

Умъртвяват 24 000 свине в най-големия свинекомплекс в Шуменско

Публикувана

на

24 000 животни подлежат на умъртвяване. Този път е засегнат голям свинекомплекс в село Никола Козлево, Шуменско. В него се отглеждат 24 000 прасета. След втората положителна проба, на място са пристигнали изпълнителният директор на Агенцията по безопасност на храните и прокуриста на засегнатия холдинг.

След два часа в Шумен започва и заседание на областната епизоотична комисия. Около свинекомбината вече са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдателна зони. Към този час изявление по телефона, за NOVA направи само прокуристът Цветан Илиев.

„Тепърва предстоят срещи, разговори и дискусии с БАБХ. Ние изцяло ще се съобразим с техните решения, препоръки и насоки. Всички 24 000 животни ще бъдат умъртвени. Това е решението на БАБХ, това изискват и европейските директиви. Това не е нещо уникално, което се случва за нашата страна”, коментира той.

„Повече от 2/3 от свинското месо, което се потребява в България е от внос, така че основният ценообразуващ фактор за нашата държава не е нашето производство, а е това какво се случва с цените на свинското месо по света”, каза още Илиев.

Основната задача, свързана със случая в Никола Козлево, е ликвидирането на африканската чума по свинете във ферма на „Бони холдинг“, като същевременно трябва да се разбере по какъв начин вирусът е проникнал.

Проверката на място в свинекомплекса е показала, че всички мерки и защити са осигурени и са се спазвали. Едно от предположенията е, че вирусът може да е пренесен чрез гризачи, тъй като фермата се намира в гориста местност.

Отпада вариантът африканската чума да е пренесена от домашни прасета, тъй като в близост няма домашни стопанства, допълва Националното радио.

На заседанието на областната епизоотична комисия в Шумен бе и прокуристът на холдинга Цветан Илиев, който увери, че хората, които работят  там, които са около 70, ще останат на работа. Посочи обаче, че икономическите загуби за самата фирма ще са в изключително голям размер, около 10 милиона лева.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

януари 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement