Connect with us

България

Улици в София се превърнаха в реки – от Лъвов мост до Околовръстното (Галерия)

Публикувана

на

Над 120 сигнала са подадени тази нощ в София заради интензивните и силни валежи. Сериозни наводения е имало в района на „Симеоново“, „Драгалевци“, бул. „Симеоновско шосе“ и „Околовръстното шосе“ на гр. София. Пострадали от проливните валежи са и софийските села Яна и Бухово, които са част район „Кремиковци“ на Столичната община.

Заради наводнение е било затворено цялото движение по южното платно на Софийския околовръстен път между бул. „Симеоновско шосе“ и бул. „Черни връх“.

В централните частни на града временно е било блокирано за движение и кръстовището на Лъвов мост.

„В момента обстановката е нормализирана. Навсякъде пътищата и улиците са отворени. На Южната дъга ситуацията беше овладяна. Големи количества вода се стичаха от Витоша. В кв. „Симеоново“ и „Драгалевци“ паднаха най-големите количества дъжд“, каза кметът на София Йорданка Фандъкова на брифинг в петък сутринта заедно с представители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ към общината.

Падналият дъжд до полунощ в различните райони на София е между 40 и 70 литра на кв. м.

Повечето сигнали, постъпили към Столична община, са за паднали дървета, наводнени мазета и приземни етажи и запушени шахти. Екипи са работили през нощта, за да отстранят щетите, като работата им на места продължава и сега/

Наблюдават се нивата на реките и язовирите.

Изпускат се контролирано всички общински язовири, сред които и „Панчарево“. Нивото на река Искър в най-ниската точка се е покачено с около 70 см. В момента няма опасност за населението“, заяви Фандъкова.

От МВР съобщиха за 63 подадени сигнала. Данните се разминават с тези от общината, тъй като сигналите се получават по различен канал – едните на телефон 112, а другите в столичения инспекторат.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни