Connect with us

България

Учител от Рим с мания да „убива“ онлайн знаменитости създаде профил на Асен Василев в Twitter

Публикувана

на

Фалшив профил на финансовия министър Асен Василев предизвика смут в Twitter. Още на старта чрез него бе разгласявана  погрешна  и провокираща информация.  Това принуди артията “ Продължаваме промяната “ да се разграничат категорично от акаунта.

Оказа се, че зад появяването му стои италианският публицист Томазо Дебенедети, който е прочут с практиката си да записва профили на известни политици или звезди в Twitter и да предизвика доверчивостта на почитателите им с груби неистини.

Учителят по литература от Рим Томазо де Бенедети се оказа голям фен на социалната мрежа Туитър, но и любител на твърде странното занимание – да „убива“ онлайн световни знаменитости.

Де Бенедети създавал фалшиви страници на прочути личности, като след това от тяхно име обявявал смъртта на други такива. В „колекцията“ му влизат съобщения за смъртта на Фидел Кастро, Михаил Горбачов, папа Бенедикт ХVІ и писателката Джоан Роулинг. Очевидно учителят се взима доста на сериозно, тъй като се гордеел с факта, че фалшивата смърт на сирийския президент Башар Асад довела до скок на цените на петрола.

Всичко това обаче Томази де Бенедети правел в желанието си да разкрие Туитър и да покаже, че е най-ненадеждната новинарска агенция.

В интерес на истината в това има доста логика, тъй като нерядко там се появяват лъжливи информации, като много от тях идват от хора, които не стоят зад лъжливи профили. Акаунтът @AsenVasilevBg е основан през май 2023 година и за късото си битие е събрал 655 почитатели. Не е верифициран – т.е. няма синя отметка, която преди Илон Мъск помагаше в ориентирането сред подправените и действителните персони в Twitter.

Не е ясно по какъв начин съпредседателят на Природен парк е привлякъл вниманието на Дебенедети, само че фактът, че самият Асен Василев до момента не участва в Twitter, явно е помогнало на журналиста да изфабрикува своя версия.

Първата му обява се появява чак на 7 юни, като е одобрение на български и британски език “ Добре пристигнали! Това е моят формален акаунт „.

На идващия ден, 8 юни, обаче Дебенедети пуска подправена вест “ умря някогашният президент на България Пецир Стоянов “ (оригиналното изписване е запазено) със фотография на Петър Стоянов.

Веднага откакто @AsenVasilevBg е компрометиран като тролски профил, който популяризира неистини, създателят му самичък признава, че няма нищо общо с министъра на финансите на България.

От “ Продължаваме промяната “ декларират, че Асен Василев има единствено един формален профил и той е във Фейсбук, a не в Twitter.

“ Всичко останало са подправени профили и провокации „, се споделя в тяхна позиция.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни