Connect with us

България

Убийство в семейството от 15 до 20 години затвор, преследване на партньор до 5 години

Публикувана

на

От 15 до 20 години лишаване от свобода без право на замяна, или доживотна присъда ще получи насилник, който е убил партньора си в семейството. Парламентът даде дефиниция на „домашно насилие“ в окончателно приетите промени в Наказателния кодекс.

За принуда, лека и средна телесна повреда в условията на домашно насилие наказанието ще бъде от 3 до 10 години. Насилствено сключване на брак ще се наказва с решетки от 1 до 6 години. Всички тези прояви на домашно насилие трябва да са поне трикратни, за да се задейства наказателната процедура.

Това са част от новите поправки в НК, които парламентът прие единодушно.

Депутатите първо дефинираха-„що е домашно насилие“ –  престъпление, извършено в условията на домашно насилие, е такова, ако е предшествано от системно упражняване на физическо, сексуално или психическо насилие, поставяне в икономическа зависимост, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права. Определението ще се отнася за случаите, когато престъплението е осъществено спрямо съпруг или бивш съпруг, лице, от което жертвата има дете, лице, с което се намира или е било във фактическо съпружеско съжителство, или лице, с което живеят или е живяло в едно домакинство.

Депутатите решиха още наказанието за принуда в условията на домашно насилие да е между 3 и 10 години затвор. Който противозаконно лиши някого от свобода в условията на домашно насилие, също ще се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. Който системно следи другиго и това би могло да възбуди основателен страх за живота или здравето му или за живота и здравето на негови ближни, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление, се наказва с лишаване от свобода от 1 година или пробация. Според приетата дефиниция „следене“ е поведение със заплашителен характер, което може да се изразява в преследване на другото лице, показване на другото лице, че е наблюдавано, навлизане в нежелана комуникация с него чрез всички възможни средства за комуникация. Ако деянието е извършено в условията на домашно насилие, наказанието е затвор до 5 години.

Преследването за телесни вреди ще започва по иск на жертвата и тя няма да има право да го оттегля. За закана за насилие е предвидено наказание до 6 години затвор, когато престъплението е насочено срещу личността или имота на лицето. За закана в условията на домашно насилие обаче е необходимо заканването да е създало основателен страх, че може да бъде осъществено.

Вдигат се и глобите за родители, които след развод отказват на бившата половинка да вижда детето, до 10 000 лв.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни