Connect with us

България

Трима българи са арестувани за финансови измами за над 80 млн. евро

Публикувана

на

Трима българи и един германски гражданин са задържани в България, след като прокуратурата и МВР, заедно със съдебните и полицейски органи на Германия, Австрия и Сърбия, са неутрализирали международна организирана престъпна група за финансови измами, корупция, компютърни престъпления и пране на пари, съобщават от българската прокуратура.

Акцията се е провела на 2 април, двама от задържаните са сред предполагаемите ръководители на престъпната организация.

Щетите, изчислени от разследващите, възлизат на 80 млн. евро, при положение, че голяма част от пострадалите не са подали жалба.

В Сърбия са поставени под наблюдение повече от 30 банкови сметки, блокирани са движими вещи и парични средства, като задържаните лица там са пет.

Банкова сметка с над 2,5 млн. евро на престъпната група пък е блокирана в Германия.

Разследването е започнало преди близо година от Главната прокуратура в германския град Бамберг, съвместно с екипа на Централната прокуратура на Австрия за борба с икономическата престъпност и корупцията.

Участниците в престъпната група насърчавали потенциалните си жертви да се регистрират в създадентата от нея нелицензирана платформа за дигитална търговия по електронната поща. Началната такса е била 250 евро.

Тези, които откликвали, получавали обаждане от така наречени „лични брокери“, базирани в колцентрове предимно в София и Белград, като получавали достъп до приложение във фалшива платформа, където да проследяват движението на парите си.

Всяка инвестирана сума била превеждана от участниците в групата по сметки в различни точки по света, а след това са правени поредица от банкови транзакции, с цел изпиране на парите.

Действията на българските прокурорски и полицейски органи при съвместната реализация предизвикаха мигновена реакция на партньорските служби. В Националното бюро на България в Евроджъст бяха получени благодарствени съобщения от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, Службата на главния прокурор в Бамберг, Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията, Прокуратурата на Сърбия.

„Мотото за деня е „COVID-19 не води до отказ от правосъдие“!“– се казва в съобщението на Главната прокуратура на Бамберг. – В тази вечер на европейско правно сътрудничество, единственото, което можем да направим, е да благодарим на всички участници за тяхното отлично и вдъхващо доверие сътрудничество“. Специални благодарности се изказват към Националното бюро на България в Евроджъст, както и към прокурорите и полицаите от България и Сърбия „които свършиха работата си перфектно, въпреки трудните условия“.

„Денят за реализация донесе голям успех. Благодарим на българските колеги.

Въпреки че не разследвахте свой случай, вие съдействахте изключително на нас…“, сочи писмото на германското бюро в Евроджъст.

Резултатите от съвместната реализация ще бъдат дадени като пример за добра практика на срещата на Съвета на Министрите на правосъдието на ЕС, която ще се проведе днес (6 април 2020 г.). Очаква се на срещата да бъдат обсъдени предизвикателствата, които пандемията COVID-19 налага в сферата на международното сътрудничество по наказателни дела, съобщават от пресцентъра на прокуратурата.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement