Connect with us

България

Три смени в служебния кабинет „Янев“ -2

Публикувана

на

Указът на президента Румен Радев за назначаването на нов служебен кабинет вече е обнародван в новия брой на Държавен вестник на 16 септември. 

Почти целият състав на досегашното правителство на Стефан Янев ще се запази.

Само трима министри напускат позициите, които заемаха от 12 май насам – Кирил Петков (икономика), Асен Василев (финанси) и Георги Тодоров (транспорт).

Тя бе зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок. Завършила е финанси и кредит в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ – Свищов. Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003год. От 2007 год. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката е работила като началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионален инспекторат по образование в Русе.

Като министър на финансите на мястото на Асен Василев пък Радев е решил да назначи Валери Белчев. Той бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Белчев е с 15-годишен опит във финансовия сектор, работил е в редица водещи търговски банки – „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale), в периода от 2000 до 2006 г. През 2007 г.  основава стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild&Cie) и става негов изключителен партньор в България до 2013 г. През 2009 г. е бил нещатен сътрудник на Комисията по икономическа политика в Народното събрание. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където е началник на отдел „Бизнес развитие“. Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен по финансови и банкови техники от Université Paris 2 Panthéon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от УНСС, София.

Новият транспортен министър Христо Алексиев в момента е председател на управителния съвет на НКЖИ. Той вече веднъж бе служебен министър на транспорта в първия кабинет, назначен от Радев през 2017 г. На 12 юли тази година лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов пък го обяви като номинация за министър на транспорта в първия си неуспешен вариант за правителство с премиер Николай Василев. Алексиев до момента заемаше висш мениджърски пост в Национална компания „Железопътна инфраструктура“ ие смятан за един от най-добрите специалисти по жп транспорт у нас. Има магистърска степен по специалността „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти.

Структурата на правителството остава непроменена – Бойко Рашков, Гълъб Донев и Атанас Пеканов запазват позициите си на вицепремиери. Това ще е първият случай в последните 30 години, при който служебен кабинет ще поеме изпълнителната власт от служебен, а не редовен кабинет.

Вижте и пълния състав на правителството, което встъпва в длъжност от 16 септември и ще подготви парламентарните и президентските избори на 14 ноември:

Стефан Динчев Янев за служебен министър-председател на Република България;

Гълъб Спасов Донев за служебен заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика;

Бойко Илиев Рашков за служебен заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи;

Атанас Ангелов Пеканов за служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства;

Валери Иванов Белчев за служебен министър на финансите;

Георги Великов Панайотов за служебен министър на отбраната;

Стойчо Тодоров Кацаров за служебен министър на здравеопазването;

Виолета Колева Комитова за служебен министър на регионалното развитие и благоустройството;

Николай Денков Денков за служебен министър на образованието и науката;

Светлан Христов Стоев за служебен министър на външните работи;

Янаки Боянов Стоилов за служебен министър на правосъдието;

Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата;

Асен Петров Личев за служебен министър на околната среда и водите;

Христо Георгиев Бозуков за служебен министър на земеделието, храните и горите;

Христо Владимиров Алексиев за служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

Даниела Тодорова Везиева за служебен министър на икономиката;

Андрей Стефанов Живков за служебен министър на енергетиката;

Стела Иванова Балтова за служебен министър на туризма;

Андрей Георгиев Кузманов за служебен министър на младежта и спорта.

Правомощията на служебното правителство, назначено с указ № 129 от 10 май 2021 г., са прекратени.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement