Connect with us

България

Три доплащания към пенсиите за февруари

Публикувана

на

Хората, чиято пенсия плюс ковид добавката след преизчислението, е по-ниска от декемврийската, ще получат още две обезщетения през февруари. 

Това стана ясно на брифинг на министъра на труда и социалната политика Георги Гьоков и председателя на Националния осигурителен институтит Ивайло Иванов.

Гьоков обясни, че през февруари пенсионерите ще получат преизчислените си пенсии и ковид добавката, както и доплащане, за да се достигне размерът от декември. Към тази сума ще има и допълнително плащане за февруари. 

Тоест към преизчислената пенсия ще има още три доплащания – ковид добавка 60 левадоплащане за февруари за размера за достигане на декември и доплащане за януари. 

От март до юни общият размерът за плащане ще се формира като към пенсията ще се добавят още две доплащания – ковид добавка и доплащане, с което да се достигне размера на декемврийската пенсия.

Министърът подчерта, че в януарската пенсия влиза и разликата между 25 и 31 декември, като през следващите месеци това доплащане няма да го има.

„След изплащането на януарските пенсии, в чийто размер пряко отражение намери преизчислението на пенсиите от 25 декември, и намаляването на допълнителното плащане от 120 на 60 лева, се създадоха нереалистични очаквания в голяма част от пенсионерите“, допълни министърът на труда и социалната политика.

Причината за това е, че крайната сума, която са получили пенсионерите след служебното преизчисляване с коефициент на тежест за една осигурителна година от 1,35 на сто, е по-ниска от последните месеци на 2021 г.

Няма размер на индивидуалната пенсия, който да е по-нисък от получават в края на 2021 г., категоричен е Гьоков. Средното увеличение на пенсиите е 12,9%, което е среден ръст от 61,25 ст. В пенсионната история от последните години няма подобно увеличение в рамките на една година, смята министърът. 

По думите му през януари общата сума на плащанията – пенсиите и ковид добавките, при една значителна част от пенсионерите се е различавала от полученото през декември в минус. За по-голяма част от възрастните хора разликата е под 10 лева.

Гьоков обърна внимание, че пенсиите под линията на бедност ще има, но „към момента няма пенсия за осигурителен стаж и възраст плюс добавка, която да е под тази линия“.

По думите му хората, които получават пенсии под линията на бедност и нямат други доходи, ще бъдат подпомогнати.

Председателят на НОИ Ивайло Иванов обясни, че от този месец започва изплащането на еднократната помощ от 75 лева на пенсионерите със завършен ваксинационен курс. Общият брой на подпомогнатите лица е 694 683 души. На 959 са изплатени парите в чужбина.

Иванов допълни, че допълнителни плащания, за да се достигне пенсията от декември, ще се изплаща, ако има разлика в минус. 

Разработено е специално приложение в НОИ, в което пенсионерите могат или с ПИК на НОИ, или като го поискат, да погледнат, където е записана сумата за декември с добавките, както и сумите за януари и декември, какво доплащане ще получат, ако пенсията плюс добавката е по-ниска.

Хората, получаващи пенсиите си в пощенски клонове, ще получат касов бон, на който ще пише размерът на пенсията, на ковид добавката и двете добавки, ако пенсията е била по-малко от декември.

На въпрос защо не се раздели изплащането на пенсиите от ковид добавката, за да няма объркване у пенсионерите, Гьоков заяви, че това води до непреки разходи в системата, които едва ли са необходими. 

Председателят на НОИ от своя страна коментира, че ако бъдат разделени плащанията, пенсионерите ще трябва да ходят до пощенските клонове няколко пъти.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни