Connect with us

България

Третият мандат – прогнози и очаквания: Ако Радев не иска правителство, ще го даде на БСП

Публикувана

на

Партиите играят на „Черен Петър“, но не в смисъл кой ще вземе мандата, а кой ще е виновен за провала. „Партиите вярват, че е много малко вероятно да се излъчи правителство и те са прави – вероятността е 10-20%. Те по навик играят за пред електората“, заяви социологът Андрей Райчев.

Пред БНР той коментира полритическата ситуация в страната. Според Райчев на Борисов му остава да махне само една връзка – връзката между ПП и ДБ.

„Интересно е защо Христо Иванов, на който му дават властта, се колебае да я вземе. Реално му я дават и му я дават с една голяма добавка. ДПС и ГЕРБ се съгласяват да му дадат „любимата играчка“ – онова, за което той се бори години, говорим за 10 години – правосъдна реформа. Те му казват „Направи правителство и ще ти добавим към това правосъдната реформа“ – мечтата на мечтите. Той се колебае. Въпросът е защо“, коментира социологът.

„Когато Христо Иванов каже, че вече може с ГЕРБ, излиза, че изолацията на ГЕРБ е приключила“, смята Райчев.

Партиите на Слави Трифонов и Мая Манолова вече не са в парламента, отбеляза социологът и добави, че с хартиената коалиция много умело са извадили и Корнелия Нинова от този съюз. „На Борисов му остава да махне само една връзка – връзката между ПП и ДБ. Ходът му е насочен натам“, категоричен е Райчев.

Тук обаче възниква друго обстоятелство – изборите през септември:

Според него изборите в София е армагедонът на ДБ. Те са реална възможност и постижима цел за ДБ. Сините 18 години са нямали власт в София, може да си я върнат, но това има едно условие – съюз с ПП. Това обаче означава кристални отношения между двете партии.

За ДБ ще е изгодно – под техен патронаж правосъдна реформа, но: „Правосъдна реформа – но срещу това трябва да платят „охладняване“ с ПП, което Иванов не е склонен да направи“.

Ако ПП се смекчат и бъдат убедени, Иванов ще приеме мандата, ако не – няма да взема мандата и това при условие, че изобщо президентът им го връчи, коментира социологът.

Според него от личната гледна точка на президента Румен Радев, даването на мандата на ДБ е изгодно.

„За него е психологически въпросът – до каква степен той вярва, че е възможно Иванов да състави нещо. Или по-скоро ще го натопи в една история, която е изгодна за Борисов. /…/ Ключът към легитимацията на Борисов не го държи ПП и другите партии, държи го само ДБ, защото ДБ е партията, на която Западът има най-голямо доверие в България. Проблемът на Борисов са западните обвинения. Ако ДБ припознае Борисов в някаква форма, той си е решил въпроса. Тук е и крайното нежелание на ПП да му даде това“.

По думите му Христо Иванов натиска ПП да „решат голямото национално уравнение“ с оглед на местните избори. Той им предлага на ПП да ходят „по много тънък лед“, каза Райчев и добави: „Те са малко по-груби като политици, с едрата тесла. Тънката резба не им е много достъпна или поне засега“.

Ние като електорат ще платим с още едни избори, на които за съжаление резултатът ще е същият, прогнозира социологът. Това не е хубаво нито за България, нито за политическата класа,  защото народът започва да „ръмжи“, каза той.

В кулоарите

Третата и последна възможност да се състави редовно правителство в сегашния парламент най-вероятно ще се падне на БСП. Такова мнение изрази в кулоарите на Народното събрание съпредседателят на ПП Кирил Петков.

По думите му, би било „доста голяма изненада“, ако президентът Румен Радев връчи мандата на ДБ. Причината, според Петков, е напрежението между държавния глава и десницата заради военната помощ за Украйна. Радев неведнъж определи като „военнолюбци“ десните заради твърдото им искане България официално да предостави оръжия на воюващата страна.

Социалистите вече трикратно са получавали мандат от Румен Радев и всеки път са го връщали неизпълнен.

Петков не пожела да се ангажира с позиция за третия мандат. Той препоръча първо да се изчака решението на президента. Но изрази скептицизма си, че ако задачата се падне на ДБ, останалите формации в парламента ще подкрепят правителство на десницата. Мотивът му беше, че ДБ на практика ще предложи същите програмни приоритети като ПП при втория мандат. А те бяха отхвърлени от мнозинството в Народното събрание без обсъждане, включително и от ГЕРБ-СДС, чийто лидер Бойко Борисов сега говори одобрително за евентуален кабинет на ДБ. Няма политика вече без Румен Радев. Държавният глава, уж политически неутрален обединител на нацията, стана централна фигура на разнебитената ни политическа сцена. Всички политици се съобразяват със Съпредседателят на ДБ Христо Иванов заяви в кулоарите, че десницата вижда следващото редовно правителство „като служебен кабинет, който не е излъчен от президента“. Той смята, че политиците могат заедно да направят правителство „без да се харесваме“. Десният политик обясни, че ДБ ще постави 5 големи приоритета пред парламента, и ако по тях има съгласие, тогава може да се излъчи кабинет. Това общо-взето звучи като рецептата, която неуспешно пробва ПП.

Соцлидерът Корнелия Нинова коментира, че ако третият мандат дойде при левицата, партията спешно ще събере ръководните си органи, за да вземе решение какво да прави. Тя увери журналистите, че БСП разполага с план за такава ситуация, който ще огласи.

Готовност да приеме мандата изяви, както винаги, водачът на БВ Стефан Янев. Той подчерта пред медиите, че е необходимо всички политически сили да намерят съгласие по определени теми, за да има правителство.

Зам.-шефът на ГЕРБ Даниел Митов призова ДБ, ако получи мандата, да „прояви смелост“. В същия дух говореше вчера и партийният лидер Бойко Борисов. В същото време, Митов заяви, че десните трябва „да си дадат сметка, че са участвали в мнозинство и в управление, в които има сериозни съмнения за корупционни практики“. Той имаше предвид общото правителство на ДБ с ПП. Така говореше в началото на седмицата и водачът на герберските депутати Десислава Атанасова.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни