Connect with us

България

„Тренд“: Битка за второто място на предстоящите избори между ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“

Публикувана

на

Около месец и половина преди изборите 2 в 1 ГЕРБ запазва значителната преднина пред ПП-ДБ, констатирана и в предишни социологически проучвания. Тя е над 9% Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително промените в Конституцията в частта за служебния кабинет. Разтърсилият държавата „пудел скандал“ леко сваля рейтинга на ПП-ДБ, но не размества драстично електоралните нагласи, тъй като „на тепиха“ са най-вече твърдите електорати.

Очертава се битка за второто място на предстоящите избори между ПП-ДБ, ДПС и „Възраждане“, показва последното проучване на “Тренд“, направено по поръчка на Нова тв и “24 часа“.

ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци и има подкрепата на 24.9% от гласуващите, а подкрепата за ПП-ДБ спада до 15.5%. Много близо зад проевропейската коалиция са ДПС с 14.4% и „Възраждане“ с 14.2%.

„Трите формации са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място“, се казва в анализа на „Тренд“ на данните от проучването.

Всичко това констатира най-новото проучване на „Тренд“. Политологът от агенцията Димитър Ганев не очаква драстични размествания в хода на предизборната кампания, защото нагласи да гласуват имат най-твърдите поддръжници – а те трудно променят мнението си. Нивата на електорално участие са най-ниските за периода на българския преход.

По-обстойният коментар на агенцията гласи:

„Налице е нов спад в оценката за работата на парламента, като през април положителната оценка е 12%, а отрицателната достига 80%. При оценката за президента вече близо 10 месеца не се отчита сериозна динамика.

Една пета (20%) от българите изразяват одобрението си за служебния кабинет на Димитър Главчев, а 39% не го одобряват. Сравнително високи са стойностите на опцията „Не знам/Не мога да преценя“ поради сравнително скорошното стъпване в длъжност на правителството спрямо началото на терена на изследването.

Само 11% от българите имат положително отношение към промените в Конституцията в частта свързана със служебния кабинет. Въпреки че темата е сериозно дискутирана в публичното пространство в последните месеци, все още 39% заявяват, че не са запознати с промените. 38% от интервюираните имат отрицателно отношение към конституционните промени.

Въпреки наситения с политически събития месец, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи. Преговорите за ротацията и обвиненията около Агенция „Митници“ вероятно са причината за ерозия в подкрепата спрямо „Продължаваме промяната-Демократична България“ с малко над 2 процентни пункта от гласуващите. ГЕРБ-СДС задържа нивата си от последните месеци (24.9% от гласуващите). ПП-ДБ (15.5%), ДПС (14.4%) и Възраждане (14.2%) са с близки стойности и представянето им в предстоящата предизборната кампания ще е ключова за крайната подредба на второто, третото и четвъртото място. Сигурна остава петата позиция за БСП (9.1% от гласуващите), а на шесто място е „Има такъв народ“ с 4.8% от гласуващите. 6.9% от българите декларират, че ще се възползват от опцията „Не подкрепям никого“. 49% са тези, които заявяват, че ще гласуват на предстоящите предсрочни парламентарни избори, което се равнява на около 2.6 до 2.8 милиона избиратели.

Доста сходна е електоралната картина при европейските избори. При тях отчитаме малко по-висока мобилизация при „Продължаваме промяната-Демократична България“ до 16.1% и минимална разлика в негативна посока при БСП (8.7% от гласуващите)“.

Проучването на „Тренд“ е по поръчка на „Нова броудкастинг груп“ и „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, партии и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 12 и 19 април 2024 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1002 души на възраст 18+. 

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни