Connect with us

България

Томислав Дончев: Фалшивите новини и хакерските атаки са най-голямата опасност за евроизборите

Публикувана

на

Рискове за евроизборите има. Най-голямата опасност при провеждането на предстоящите в края на май европейски избори е кибератака с разпространението на фалшиви новини, които да поставят под съмнение изборния резултат. Това каза по БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.“
“Това (би предизвикало) тежка конституционна криза“, каза вицепремиерът. Той допълни, че „с тази тема не е хубаво да си играем“.
Томислав Дончев припомни, че през 2015 г. е имало опит за саботиране на изборния процес чрез срив на сайтовете на Централната избирателна комисия, Министерството на външните работи и няколко сървъра, които са блокирали функциите на изборните администрации.

Системата за броене обаче е много защитена, изтъкна Дончев и допълни, че България е добре подготвена за евентуална атака.

По думите му другият начин на атака е да се внуши съмнение у гражданите за законността и честността на изборния процес чрез фалшиви новини. Защитата срещу тях е въпрос и на обществена нагласа, смята той.

Според Дончев опасностите от кибератаки и фалшиви новини биха поставили репутационно под съмнение самия изборен процес и с това тежка конституционна криза.

По думите на вицепремиера опити за саботиране на изборния процес е имало – кибератаките от 2015 г. Той отказа да назове техния автор, защото това по думите му е в сферата на предположенията.

Провеждането на избори с изцяло нов състав на Централната избирателна комисия е „голяма авантюра“, коментира още вицепремиерът. Той призна, че мандатът на сегашната ЦИК изтича, но отхвърли предположенията, че запазването на този състав е предпоставка за фалшифициране на евроизборите.

Темата с членовете на ЦИК не бива да се превръща в повод за политически истерии, заяви вицепремиерът и допълни, че ще бъде взето правилното решение, а по въпроса се провеждат консултации с юристи. Той добави, че вариантите са да се прегласува сегашният състав до евроизборите или той да остане в длъжност до избиране на нов.

Томислав Дончев изтъкна, че ГЕРБ няма мнозинство в сегашния състав на ЦИК.

„Нашето виждане е, че резултатите от изборите зависят от волята на гражданите, а не от присъствието на квоти в изборните администрации. Преди избори хрумват нови идеи, но не е добра практика изборното законодателство да се редактира преди избори“, посочи Дончев.

Между партньори не е добре да се работи с ултиматуми – така вицепремиерът коментира изказването на Красимир Каракачанов, че ще подаде оставка, ако не се приеме концепция за интеграция на ромите. Дончев допълни, че има по-голяма нужда от обществен дебат за интеграцията на ромите, отколкото политически. Образованието е ключовият фактор за интеграцията на ромите, след това следват жилищната политика и здравеопазването, каза вицепремиерът.

По думите му някои от нещата в концепцията на Каракачанов, не са новост и съществуват. Той посочи и успеха на държавата, фокусирана върху връщането на децата в училище, което е дало резултат – 30 хил. деца са отново в клас.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2024
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Advertisement

Популярни